Parlamentul pregătește tăieri de ore și concedieri în învățământ

Loading

După ce a încercat să își facă din Educație un fief electoral, PSD-ul a avut în ultimul timp mai multe inițiative legislative care afectează oamenii de la catedră. Deși există în derulare un Acord cu sindicatele din domeniu semnat la Alba Iulia, parlamentarii Liviu Marian Pop și Ecaterina Andronescu vor să concedieze mii de profesori printr-o ”reformare” a planului de învățământ la ciclurile primar, gimnazial și liceal, adică elevii să își reducă cât mai mult sejurul în școală, și așa printre cele mai reduse din Europa. Potrivit informațiilor noastre provenite din surse sindicale, proiectul de lege nu a fost rodul unor consultări și are doar rolul de a face economii la buget.

 

Președintele Klaus Iohannis are motive să se felicite că și-a fixat din învățământ unul din punctele de campanie electorală, PSD-ul a făcut pe mâna ex-ministrului Liviu Marian Pop o gravă greșeală de strategie și de logică politică. Președintele a respins  tăierea numărului de ore la învățământul primar, în gimnaziu și liceu și a  trimis la Parlament pentru reexaminare legea prin care aveam  “reducerea din pix a numărului de ore din ciclul primar, gimnazial și liceal începând cu următorul an școlar”. Nu știm cine l-a mandatat pe fostul sindicalist Liviu Marian Pop cu o asemenea inițiativă dar pare sabotaj pe față pentru actualul partid de guvernământ.

 

Președinția salvează învățământul

 

Consilierul prezidențial care se ocupă de această problemă, Ligia Deca, a declarat presei:“ Președintele României va trimite pentru reexaminare Parlamentului Legea pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, înregistrată la Senat cu numărul 652/2018.Motivul reexaminării îl reprezintă măsurile introduse la articolul I, punctul 4, prin care se realizează reducerea din pix a numărului de ore din ciclul primar, gimnazial și liceal începând cu următorul an școlar.

Astfel, potrivit acestor noi reglementări, numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar (N.Red: Spre comparație, în prezent elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare – adică au maximum un opțional, la clasele I, a II-a și a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a), 25 la învățământul gimnazial (N.Red: În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână) și 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal.

Această nouă modificare abruptă a Legii Educației Naționale, fără nicio analiză de impact, riscă să producă efecte negative în cascadă pentru comunitatea școlară, fapt semnalat inclusiv de organizații reprezentative la nivel național ale elevilor, dascălilor și părinților. Demersul denotă lipsa unei strategii și a unei viziuni pe termen mediu și lung în acest sector esențial pentru viitorul României.(…)

Orice modificare a numărului de ore alocat disciplinelor afectează automat și profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare, învățare și evaluare. Nu există o analiză a modului în care formarea elevilor va fi afectată de aceste schimbări.

Reducerea numărului de ore la o asemenea dimensiune va însemna, cel mai probabil, un val de concedieri în sistemul de învățământ. Mai exact, proiectul de lege modifică articolul 66 din Legea Educației Naționale, fără să evalueze impactul asupra încadrării cu personal.

Legea, de asemenea, nu include dispoziții finale care să clarifice momentul din care începe aplicarea modificărilor aduse articolului 66 din Legea Educației Naționale. În absența acestora, planuri cadru se vor modifica din anul școlar următor printr-un proces făcut în grabă, pe genunchi. Reamintim faptul că dezvoltarea și aplicarea noilor planuri cadru este un demers care durează de peste cinci ani. El a fost demarat în 2013 și este încă în derulare. Iată că nici nu a apucat să se finalizeze implementarea lui și o luăm de la capăt cu schimbările.”

Zdrobitor, după un asemenea răspuns Liviu Marian Pop ar trebui să plece acasă pentru că FSLI nu se poate risca să îl accepte înapoi.

 

Legea care îngroapă PSD-ul

 

Pentru cei care nu știu despre ce este vorba, deopotrivă elevi, părinți și cadre didactice, reținem că actul normativ  a fost inițiat de Liviu Pop, iar printre semnatari și susținători se numără și Ecaterina Andronescu, astăzi ministru al Educației Naționale pentru a patra oară. Printre altele, legea  prevede tăierea a 2 ore pe săptămână în clasele pregătitoare-clasa a IV-a și eliminarea a până la 9 ore pe săptămână în gimnaziu. Mai mult, legea stabilește doar tăierea numărului de ore, nu și modificarea conținuturilor pe care copiii le învață.

Legea trimisă de Iohannis la reexaminare modifică articolul 66 din Legea educației naționale nr.1/2011. Inițial, legea Miclea-Funeriu spunea că numărul de ore “este stabilit prin planurile-cadru de învățământ”.

Liderii PSD menționați mai sus au vrut, însă, stabilirea chiar în lege a numărului de ore, fără să prezinte, însă, nici un studiu de impact sau o evaluare din partea specialiștilor în curriculum. “Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal”, se arată în legea trimisă înapoi la Parlament de președinte.

Legea inițiată de fostul ministru Liviu Marian Pop prevede o medie de 20 de ore pe săptămână pentru elevii din clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. În prezent elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare (au maximum un opțional), minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a.

La gimnaziu, proiectul de lege inițiat de Liviu Marian Pop prevede  tăieri uriașe de ore.. Proiectul introduce termenul de “medie” de 25 de ore pe săptămână pentru gimnaziu dar presupune, în momentul când se va aplica planul cadru reformat la clasele a VII-a și a VIII-a, tăieri de până la 9 ore/săptămână la o singură clasă. În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână pe hârtie.

În învățământul liceal lucrurile stau și mai rău, nenumăratele ”reforme” lăsând și mai multe probleme. Coborârea la 30 de ore/săptămână ar lăsa ”fără pâine” mii de profesori iar elevii ar rămâne în stradă pentru și mai multă vreme. Dacă MEN propune alternative pentru orele în care elevii nu se vor mai regăsi la școală nu am aflat încă, vina fiind în excluvitate a inițiatorilor legii.

Cadrele didactice sunt revoltate de noile schimbări și amenință cu noi mișcări de protest. Pentru PSD este catastrofal să își ostilizeze un asemenea electorat prin inabilitatea liderilor săi, mai ales că în acest domeniu salariile s-au dublat în ultimii ani. Se anunță vremuri foarte grele pentru salariații din Educație mai ales că acestora guvernul nu le-a plătit banii pe hotărâri judecătorești, dobânzi ș.a.