Băsescu garantat în turul II, Geoană şi Antonescu la bătaie pentru al doilea loc din turul II, Oprescu fără şanse. Aşa arată în momentul de faţă balanţa, cu toate că unele sondaje insinuează cu totul altceva, în scopul de a influenţa populaţia.
Cu 4 zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, trei candidaţi se află în poziţii favorabile pentru a prelua următorul mandat de preşedinte al Romaniei: preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu (susţinut de PD-L), preşedintele PSD Mircea Geoană şi preşedintele PNL Crin Antonescu. Dintre ei, Băsescu va intra cu siguranţă în turul al doilea. Cât despre primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, acesta a ieşit din calcule pentru turul al doilea, însă acesta poate face diferenţa pentru unul dintre cei de mai sus.
MEDIA: Tensiunea mediatică a crescut progresiv, ţinta principală fiind preşedintele Traian Băsescu. Cu două trusturi de presă care se află într-un asalt permanent, din care fac parte Realitatea şi Antenele, Traian Băsescu a preferat în ultima perioadă să se retragă pe o nişă nefericită şi anume la posturile Etno TV şi altele asemănătoare. Justificarea legată de popularitatea sa în rândul poporului extins rămâne oarecum insuficientă ca explicaţie. În acelaşi timp, remarc faptul că se intensifică o anume agresivitate în abordarea jurnaliştilor de la Realitatea şi Antene, care este, aşa cum spunea inclusiv Dan Voiculescu, mai degrabă o înverşunare subiectiva decât o critică obiectiva a preşedintelui, ca rol şi acţiuni legate de funcţia sa.
SONDAJE: Cu toate că, în acest an, o parte a institutelor de sondare a opiniei publice au călcat pe lângă, intenţionat, greşind anumite scoruri, se pare că în prezent situaţia s-a stabilizat. Până acum, a existat, cred eu, o anumită înţelegere a 3 institute principale, care au publicat un scor mai mare decât cel real pentru Mircea Geoană (în jur de 30%) încă din perioada când acesta nu trecea de 22% în sondajele efectuate de celelalte institute. Conform teoriei sociologice a lui Robert Merton se induce, astfel, electoratului, ideea că acel candidat bine poziţionat este favoritul real pentru accederea în turul doi şi câştigarea alegerilor, iar oamenii se comportă în sensul alinierii în spatele posibilului câştigător şi a opţiunii pentru cel care pare a avea mai multe şanse. Este posibil ca, astfel, liderul PSD să fi câştigat câteva procente bune. În timp ce Traian Băsescu s-a stabilizat la un 31% aproape de neclintit, Crin Antonescu înregistrează scoruri apropiate şi chiar egale cu Mircea Geoana (care în mod real sunt undeva la 22-23%). Liderul liberal are ruperi de ritm, în care îl depăşeşte brusc cu 1-2 procente pe preşedintele PSD şi o scădere ulterioară. Aceste fluctuaţii fac, ca media cotelor înregistrate până acum să fie sub cele ale lui Geoană. Sorin Oprescu se află la un nivel de 10% şi este în scădere.
Traian Băsescu – Preşedintele în funcţie este mai prezent pe canalele media în această perioadă şi încearcă o abordare raţional-argumentativă, faţa de criticile care i se aduc. În acelaşi timp, panotajul său pare a fi cel mai vizibil şi promovează mesajul anti-parlament bicameral sub sloganul “De ce le e frica nu scapă”. Sloganul este unul pentru mase, pentru că, în general, daca e să fim raţionali, niciunui parlamentar nu ar trebui să îi fie frică de preşedinte, oricare ar fi el. În această perioadă, Traian Băsescu completează campania PD-L cu aceste prezenţe ale sale în spaţiul media. În plan politic, Traian Băsescu merge pe tema încercării sale de a scoate România din criză, prin încercările sale de a nominaliza un guvern care să gestioneze această perioadă, fapt care l-ar caracteriza drept responsabil faţă de rolul pe care trebuie să îl joace. Stabil în sondaje, Traian Băsescu pare a nu mai avea acelaşi tonus din 2004, însă este remarcabil cum încearcă să facă faţă, într-un stil napoleonian, atacurilor de pe toate fronturile. Tema sa de campanie este “Singur împotriva oligarhilor” şi continuă să o pună în scenă destul de bine. Cel mai probabil va câştiga primul tur cu 29-30%.
Mircea Geoană – Ceea ce părea mai mult o himeră şi anume accederea de pe poziţii de forţă în turul al doilea, se poate produce încet, dar sigur. Am fost oarecum sceptic faţă de strategia lui Hrebenciuc şi faţă de posibilitatea lui Geoană de a creşte până la scorul partidului. La mijlocul campaniei, Mircea Geoană se află, însă, într-o creştere stabilă situându-se la circa 24-25% din intenţia de vot. La acest scor contribuie doi factori: activarea reţelei organizaţiilor PSD din teritoriu (cea mai funcţională reţea politică existentă) şi posibilul joc al sondajelor (schema Merton), prin care a ajuns să fie asimilat ca principal contracandidat al lui Traian Băsescu. În momentul de faţă, şi-a asumat rolul de lider al opoziţiei, prin mutarea de ignorare a cabinetului Negoiţă şi prelungirea datei votului până după alegeri. Tot Geoană a fost cel care şi-a contabilizat şi căderea cabinetului Croitoru. Sorin Oprescu nu a reuşit să destabilizeze electoratul PSD, mai ales după ce Ion Iliescu a făcut pasul decisiv de a-l sprijini pe Geoană, împreună cu Adrian Năstase. Faptul ca a adoptat strategia de a nu participa la dezbaterile directe între candidaţi i-a mai scăzut cota, însa nu la modul nerecuperabil. Scoaterea sa în afara jocului nu e posibilă decât printr-un foc încrucişat al lui Băsescu şi Antonescu, lucru care pare tot mai puţin probabil pe final de campanie. Între timp, Geoană câştigă încet dar sigur procente, în fiecare zi, în toate datele oficiale, dar şi în cele neoficiale.
Crin Antonescu – Preşedintele PNL joacă cea mai mare carte a partidului. În aceste zile se va decide dacă, prin intrarea în turul al doilea, PNL va putea să spere într-un preşedinte liberal, un premier propus/ susţinut de PNL, accederea la guvernare împreună cu PSD sau chiar cu PD-L, câştigarea primăriei Capitalei în 2012, refacerea reţelei teritoriale şi solidificarea până la un nivel de 25%. Asta e miza intrării liderului liberal în turul doi. Cu un discurs dur şi tranşant, Crin Antonescu a atacat aceeaşi redută, Băsescu ignorând parţial critica asupra lui Mircea Geoană, care în acest timp acoperea teritoriul şi creştea încet, dar sigur. În ultima perioadă a adoptat tehnica focului încrucişat şi a revenit pe poziţii de egalitate cu liderul PSD (22-23 %). Organizarea reţelei electorale a partidului de către Ludovic Orban va fi decisivă în scorul final al lui Crin Antonescu. De asemenea, elementul surpriză dat de nehotărâţii şi simpatizanţii care acum tind spre Crin Antonescu va putea face diferenţa. Punctul său culminant de până în prezent l-a reprezentat propunerea lui Klaus Johannis ca premier şi orchestrarea moţiunii de cenzură a cabinetului Boc, cnd a fost liderul formal şi informal al întregii acţiuni. O a doua reuşită a fost dezbaterea directă cu Traian Băsescu, moment în care a fost natural şi a reuşit să se repoziţioneze ca principal challenger al preşedintelui.
Sorin Oprescu – poate juca un rol decisiv acum, nu între cele două tururi, mutând simpatia către unul dintre cadidaţii de mai sus, fără a renunţa la candidatură. Scorul său de manevră de circa 4-5 procente va conta în calculul final. Difuzarea voturilor lui Vadim Tudor este încă incertă, dar cel mai probabil cele 4 procente ale lui Gigi Becali se vor duce preponderent către Traian Băsescu şi vor face joc de suma nulă cu voturile UDMR, care vor merge spre Antonescu sau Geoană, după caz.
Codrin SCUTARU
Analist politic, consultant, doctorand în sociologie politică la Universitatea Bucureşti
O analiza pertinenta si zic eu foarte aproape de realitate. Se pare ca in turul 2 Geoana nu are nici o sansa in fata lui Basescu, asa obosit si erodat cum este acum.
Antonescu a crescut incet dar sigur si daca ajunge in turul 2 Basescu nu are nici o sansa.
ASA SA-I AJUTE DUMNEZEU!
Si daca ramuri bat in geam si tu votezi cu chioru, eu emigrez in Vietnam ca a tampit poporul!
E clar ca Basescu va castiga un nou mandat de presedinte daca Geoana va intra in turul doi alaturi de el. Geoana e slab si are multe bube de care nu scapa orice ar face, asocierea cu Vanghelie, Hrebengiuc, Iliescu, Voiculescu si Vantu ai sunt fatale. Nu cred in teoria ca Antonescu, desi are slaba sustinere in teritoriu, poate sa-i ia fata lui Geoana pentru turul doi. Poate doar o confruntare directa pana duminica in care sa fie clar pentru toata lumea ca Geoana e cu adevarat prostanac.
Daca aceasta campanie mai dura inca 2 saptaman (pentru turulI) domnul Antonescu il depasea pe domnul Geoana, dar niciunul din ei nu il poate depasi pe domnul Basescu.
In turul doi si Potarca il poate bate pe Basescu. Normal ar fi sa fie adus in turul doi Antonescu care nu are in anturajul sau atatea jigodii cate au ceilalti 2 (base si geoana) si are cel putin pana acum mai mult bun simt. Ce a facut Base pentru romani pana in prezent? Nimic marcant in afara de vorbe si scandal. Ce a facut geoana? Bate campii cu gratie ca eterul suporta orice.