Bugetarii Gorjului în concediu forţat de 8 zile

Loading

Pe vremea crizei economice din 1929-1933, preşedintele Consiliului de Miniştri Nicolae Iorga a decis aplicarea „curbelor de sacrificiu”pentru echilibrarea bugetului. Nepopulare în epocă, guvernul a rezistat doar un an, măsurile respective sunt reluate acum la altă scară de actualii guvernanţi. Timp de 8 zile, poliţiştii, funcţionarii de la ghişeu, profesorii şi medicii, inclusiv cei de la Ambulanţă, suspendă activitatea pentru cel puţin 30 % din salariu. Conform celor hotărâte de MECI, profesorilor ar trebui să li se ia banii de sărbători dar să vină şi la cursuri.

Fiecare angajat al instituţiilor bugetare din Palatul Administrativ va lipsi de la serviciu opt zile în următoarele două luni
Fiecare angajat al instituţiilor bugetare din Palatul Administrativ va lipsi de la serviciu opt zile în următoarele două luni

În vremea crizei mondiale  din anii 1929-1933 guvernanţii români au apelat  la reducerea salariilor tuturor funcţionarilor statului  cu procente cuprinse între 10-12% şi 50 %. Se făceau promovări în funcţii fără creşteri salariale, s-au luat împrumuturi externe, unele considerate pentru dezvoltare de miliarde etc. Au fost trei curbe de sacrificiu : în 1 ianuarie 1931 (micşorarea retribuţiilor cu 12-50 % ), în ianuarie 1932 şi în ianuarie 1933( cu 10-12 %) .La toate aceste măsuri muncitorii au răspuns cu mari mişcări de protest , cu greve ale ceferiştilor şi ale petroliştilor etc.
Actualii guvernanţi au pricopsit această ţară cu prima „curbă de sacrificiu”, Legea 329/2009. În lunile noiembrie şi decembrie 2009 oamenii vor sta acasă câte 4 zile urmând să primească bani mai puţini. Caz unic în Gorjul postrevoluţionar, instituţii precum Prefectura, Consiliul Judeţean Gorj, Primăriile din judeţ, Spitalele ş.a. îşi trimit oamenii acasă pentru câteva zile. Dacă este să îi credem pe parlamentarii gorjeni, şi domniile lor vor fi afectaţi la salariu deşi misiunea aleşilor probabil se lega de un posibil nou guvern.  De asemenea, poliţiştii şi militarii îşi vor lua liber între 6 şi 8 zile.

Ambulanţierii împărţiţi
Cei 200 de angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj au anunţat deja că vor intra în concediu fără plată vreme de patru zile în noiembrie şi alte patru în decembrie. Astfel, vor fi puse în aplicare prevederile Legii nr. 329 şi se vor face economii de peste 1,3 miliarde de lei vechi lunar. Se va face o economie de 1,3 miliarde de lei vechi lunar, bani care vor intra în bugetul instituţiei noastre. Partea bună este că aceste opt zile de concediu fără plată nu vor fi trecute în cartea de muncă. Unii dintre angajaţi au fost de acord să vină la serviciu în zilele de concediu fără plată, alţii nu. În această perioadă se va asigura rezolvarea urgenţelor, chiar şi la substaţiile din judeţ, acolo unde există prea puţini angajaţi. De asemenea, potrivit Janei Prejbeanu, directorul Ambulanţei, în perioada alegerilor prezidenţiale, asistenţa medicală de urgenţă trebuie asigurată şi de către angajaţii ambulanţei

Poliţiştii  8 zile fără plată, soldaţii – doar 6
Ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, a semnat Ordinul pentru diminuarea cheltuielilor de personal în minister, astfel că poliţiştii şi funcţionarii publici vor pleca, câte patru zile lucrătoare, concediu neplătit, lunile noiembrie şi decembrie. Cadrele militate, soldaţii şi gradaţii voluntari vor avea doar şase zile calendaristice de concediu fără plată, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Dacă aceste măsuri vor fi refuzate de angajaţi, conducerea ministerului poate dispune măsuri echivalente, cum ar fi reducerea programului de muncă. Ordinul mai prevede obligativitatea asigurării continuităţii serviciului de interes public, astfel încât acordarea zilelor libere fără plată să nu afecteze capacitatea operativă şi de intervenţie a structurilor MAI.

Proteste de alegeri
Alianţa Bugetarilor a anunţat în această săptămână, în urma întrunirii comitetului executiv, că angajaţii din sector nu vor semna actele de concediu fără plată pentru cele 8 zile, avertizând totodată cu reluarea protestelor în perioada următoare, o dată nefiind stabilită încă.„Dacă angajatorul va decide unilateral încheierea contractelor de concediu va trebui să îşi asume singur răspunderea pentru asta. În plus, ne rezervăm dreptul de a organiza diferite forme de protest, cum ar fi anularea programului cu publicul pentru funcţionarii publici şi organizarea unui mare miting de protest în Capitală”, se spune într-un comunicat adresat redacţiei noastre.