Duminică sunt alegeri prezidențiale în România, iar românii, sau o mare parte din ei, încă se mai întreabă, precum cetățeanul turmentat al lui Caragiale: „Eu cu cine votez?”
Păi, să vedem… Mai întâi, să ne uităm pe drum, când mergem. Vedem bannere și afișe imense cu Victor Ponta, vedem bannere cu Klaus Iohannis, care ne întâmpină cu brațele deschise, mai vedem, pe ici pe colo, câteva bannere cu Călin Popescu Tăriceanu și… câteva afișe cu Elena Udrea, îmbrăcată în alb și într-o atitudine de fotomodel provocator, prost sfătuită, după părerea mea. În rest, se vede treaba că ceilalți candidați nu și-au irosit banii lor sau ai partidelor din care fac parte pe astfel de materiale promoționale, știind, probabil, că nu au șansa să intre în turul II, pentru că de câștigat președinția României din primul tur nici nu poate fi vorba.
Mai vizibili au fost candidații și reprezentanții lor la televizor, asta pentru că parlamentarii s-au gândit să impună televiziunilor să dea gratuit timpi de antenă candidaților, indiferent că sunt de stat sau particulare.
Oricum, informarea nu a fost suficientă, cu siguranță doar câțiva candidați sunt cunoscuți pentru cetățenii României, iar cel mai mult s-a aflat despre ei din presă, unele informații fiind pozitive iar altele negative. Acum, ar trebui să stăm și să-i vedem pe candidați la fiecare televiziune, indiferent că sunt la emisiunile de promovare electorală, cu informații pozitive, sau la știri, cu informații negative, să ne gândim, fiecare televiziune de partea cu e și să presupunem cât de subiectivă poate fi fiecare. Pentru că există posibilitatea ca acele informații negative să fie perfect reale și verificabile, dar, în aceeași măsură, e posibil ca la mijloc să fie doar niște manipulări ieftine, comandate de niște moguli care au interesul să iasă la putere oamenii care-i susțin și care, pe viitor, speră ei să le dea niște contracte avantajoase.
Una peste alta, asistăm la un război mediatic, asezonat cu arestări, oameni intimidați -ridicați cu duba ca să fie întrebați dacă au votat la referendumul de demitere a lui Tarian Băsescu, amenințări, dezvăluiri, declarații, promisiuni de mai bine, toate în scopul de a înclina balanța într-o parte sau în alta. Oare, ce va face omul de rând, bombardat cu atâtea informații contradictorii? Depinde, probabil, care e rezultanta forțelor aplicate asupra lui și încotro duce aceasta.
Așteptăm cu interes alegerile…