Vacanţă de prezidenţiale

Cornel ŞomâcuSunt deja mai multe săptămâni, poate chiar dinainte de Prezidenţiale, din momentul în care România a intrat în vacanţă sau într-o stare de aşteptare până la momentul când se va afla noul ocupant al funcţiei prezidenţiale. Se întâmplă aceste lucruri într-o ţară în care doar ceva mai mult de jumătate dintre români vor participa la alegeri. Şi atunci, de unde această letargie? Personal cred că această “vacanţă” a instituţiilor statului se datorează tocmai şefilor care nu ştiu ce se va întâmpla după 16 noiembrie iar unii îşi fac chiar bagajele.
Din acest punct de vedere lucrurile sunt la fel ca în 2009 doar că deznodământul ar trebui să fie altul. Atunci, cu doar câteva zile înainte de primul tur al prezidenţialelor, şefii de instituţii portocalii îşi pregăteau bagajele pentru că se aşteptau să câştige Mircea Geoană. Acum, deşi sondajele spun altceva, există o anumită reţinere şi nesiguranţă mai ales printre cei cu funcţii mari. Şi mai interesant, nu ar fi exclus ca unii dintre aceştia să aibă şi varianta de rezervă în funcţie de cine câştigă alegerile.
Problema este că România trebuie să funcţioneze mai ales în perspectiva unui anotimp rece mult mai greu ca altădată. Nu doar că primii fulgi au paralizat România dar sunt tot mai multe semnalele că nu suntem pregătiţi de anotimpul friguros. Chiar dacă o să spuneţi că de ce ar trebui să ne mirăm, totdeauna este aşa, normalitatea ar presupune ca lucrurile să nu fie influenţate unele de altele sau, nu la un nivel de domeniul evidenţei.
Foarte multe primării din Gorj au primit bani pentru diverse proiecte aflate în derulare dar abia atunci au constatat că nu vor fi în stare să îi cheltuie pentru că nu este timp de derularea unor proceduri. Poate că aşa este dar ne întrebăm cum se face de nu există toate hârtiile în regulă pentru proiecte în derulare. Undeva este ceva în neregulă iar Curtea de Conturi ar trebui să meargă măcar acolo!
Şi încă ceva, dacă la unii nu sunt gata hârtiile, la alţii se fac camioane pe…proceduri de management şi altele. Adică e un fel de a spune, aceeaşi Curte de Conturi cere tone de hârtie pe care nu se uită nimeni dare le sunt plătite regeşte către firme specializate. Şi noi cu drag muncim!