Gânduri despre cei rămaşi acasă

Loading

excursieColegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu a făcut o sărbătoare de fiecare zi, fiind alături de un grup de 27 de elevi ai căror părinţi lucrează în străinătate. Perioada de implementare a proiectului este  01 aprilie 2009- 31 martie 2010 şi deja ne încearcă o uşoară nostalgie, pe măsură ce ne apropiem de linia de sosire, deşi proiectul „Şcoală după şcoală pentru copiii rămaşi acasă” a însemnat foarte multă muncă şi responsabilitate.

Activităţi numeroase
Activităţile noastre au fost numeroase. Nu există săptămână în care să nu realizăm ceva, deoarece, din data de 15 septembrie elevii din grupul ţintă au început activitatea principală a proiectului- A 8 – Îndrumarea grupului ţintă, în cadrul căreia, în general de trei ori pe săptămână, aceştia participă la ore de meditaţii la materiile la care au probleme şi îşi fac temele zilnic sub supravegherea profesorilor experţi. Şedinţele de meditaţii au loc între orele 13,30- 16,30, după ce elevii termină cursurile şi servesc masa de prânz la cantina şcolii, alături de  ceilalţi elevi ai noştri. De asemenea, în acelaşi interval de timp, grupul ţintă participă la orele de pregătire suplimentară IT, la orele de pregătire la engleză sau de iniţiere în căutarea unui loc de muncă. Pe lângă aceste activităţi, elevii au fost antrenaţi în realizarea revistei proiectului „17 ANI”, revistă online cu apariţie bilunară. Cele două numere deja realizate sunt postate pe site-ul proiectului www.scoaladupascoala.ro ce poate fi accesat de persoane din toate părţile ţării sau, de ce nu, ale lumii. Multe din realizările elevilor noştri se regăsesc în paginile revistei şi îi invităm, şi pe această cale, pe toţi cei interesaţi să ne transmită gândurile lor.
După tabăra cu tematică ecologică de la Sulina şi Costineşti din august, elevii au fost în excursii la Haţeg şi Sarmisegetusa, în luna octombrie, la atelierele Horezu, Culele Măldăreşti şi la mănăstirile din judeţul Vâlcea, în luna  noiembrie, precum şi la Alba Iulia, ocazie cu care au participat cu entuziasm la festivităţile prilejuite de Ziua Naţională a României, în data de 1 Decembrie 2009.
De asemenea, în luna noiembrie a avut loc o vizită de studiu la ACH Tg-Jiu. Scopul principal al vizitei de studiu a fost informarea cu privire la profilul calificării în sine, la anumite specificaţii ale profilului, astfel încât elevii să-şi poată contura o „imagine” a profesiei pe care ar putea-o îmbrăţişa în domeniul de activitate al firmei. Conducerea societăţii ne-a primit cu interes şi, din discuţiile purtate, elevii au aflat amănunte despre activitatea şi obiectivele firmei, despre mediul de afaceri (reglementări în sector, competitori, parteneriate), despre organizarea firmei şi managementul tehnologic al acesteia. Vizita de studiu se doreşte a fi o continuare a activităţii de instruire a elevilor în căutarea unui loc de muncă.
Pentru ca toate rezultatele proiectului să poată fi cunoscute în comunitate, pe toată durata de implementare am lucrat transparent şi am asigurat o diseminare adecvată. Articolele în presă, postarea pe site de materiale de informare şi publicitate, revista proiectului, activitatea pe blog, campaniile de conştientizare au pus la dispoziţia celor interesaţi toate informaţiile necesare.
În acest sens, în data da de 26 noiembrie 2009 am organizat Ziua Porţilor Deschise, prilej cu care am invitat reprezentanţi ai celorlate şcoli din oraş, reprezentanţi ISJ, CCD Gorj, profesori, elevi şi părinţi pentru a vizita şcoala şi a cunoaşte rezultatele proiectului. Activitatea a fost una reuşită, considerăm noi, prin numărul mare de vizitatori care au apreciat calitatea materialelor, au stat de vorbă cu elevii din grupul ţintă, au lăsat mesaje pe site-ul proiectlui.
Şi pentru că se apropie sărbătorile, gândurile echipei de implementare a proiectului „Şcoală după şcoală pentru copiii rămaşi acasă” se îndreaptă, şi pe această cale, spre cei care, deşi rămaşi acasă nu au fost niciodată singuri ori părăsiţi. Ceea ce nu am putut noi să le aducem sperăm să le aducă Moş Crăciun cel plecat de acasă din cine ştie ce pricini!
Sărbători fericite, tuturor!
Prof. Băbeanu Teodora
Prof. Bîzocu Codruţa