Zilele Colegiului Tehnic „Henri Coandă”

Loading

În data de 8 noiembrie 2012 s-a desfăşurat Campania ,,Rescrie Viitorul” iniţiată şi promovată de ORGANIZAŢIA SALVAŢI COPIII ROMÂNIA, cu tema ,,Conflictul armat” şi consecinţele acestuia asupra copiilor, gazdă fiind Colegiului Tehnic ,,HENRI COANDĂ” din Tg-Jiu, care este partener în această campanie la nivel naţional.

Foarte mulţi elevi au participat la activităţile derulate la CTHC
Foarte mulţi elevi au participat la activităţile derulate la CTHC

SALVAŢI COPIII INTER­NA­ŢIONAL derulează, la nivel global, campania ,,Rescrie Viitorul”, al cărei obiectiv este de a oferi acces la educaţie copiilor din zonele afectate de conflict armat.

Campania „Rescrie viitorul”

Încă din 12 septembrie 2006, a fost lansată această campanie care se desfăşoară în peste 40 de ţări din întreaga lume, în scopul de a oferi acces la educaţie celor 43 de milioane de copii care au părăsit şcoala din cauza conflictelor.
Pe parcursul a cinci ani Salvaţi Copiii Internaţional îşi propune să readucă la şcoală 3 milioane de copii, cărora le-a fost refuzat dreptul elementar la educaţie şi să îmbunătăţească calitatea educaţiei pentru 8 milioane de copii care se află în ţările afectate de conflicte.
La nivelul ţării noastre iniţiativa organizaţiei „Salvaţi Copiii România” are drept scop atragerea şi a altor susţinători în măsură să se implice în sprijinirea programului de educaţie din aceste ţări, ca parte a oricărei intervenţii în situaţii de urgenţă. De aceea organizaţia Salvaţi Copiii a lansat un apel către Guvernul României să aloce fonduri pentru a ajuta copiii să Rescrie Viitorul.
De la debutul campaniei au fost organizate diferite activităţi de conştientizare, seminarii, concursuri şi ,de asemenea, au fost strânse fonduri necesare pentru achiziţionarea de rechizite şcolare, obiecte de igienă personală, jucării şi pături pentru copiii din satele aflate în partea de sud a Afganistanului, teritoriu greu încercat de conflicte armate.
Elevii şi profesorii Colegiului Tehnic ,,Henri Coandă”  s-au întrunit cu acest prilej în amfiteatrul şcolii unde au avut invitaţi pe  generalul  Constantin Ispas, preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de Război Gorj, şi  profesorul de istorie Cornel Şomîcu, director al revistei „Vertical”. Cei doi invitaţi au prezentat, în manieră originală, aspecte privind conflictele armate şi urmările acestora asupra oamenilor şi în special asupra copiilor. Timp de o oră s-a realizat un dialog interesant între invitaţi şi elevii participanţi, au fost prezentate cărţi şi articole pe această temă, iar informaţiile primite de la cei doi invitaţi de prestigiu au stârnit interesul tinerilor pentru acest gen de activităţi. La propunerea invitaţilor se va realiza un proiect cu şcoala pentru continuarea acestui gen de activitate
Din partea şcolii o deosebită contribuţie au avut-o directorul CTHC, profesor  Marcela Mrejeru, şi coordonatorul activităţii, profesor  Daniel Mocioi.

Rememorându-l pe Octavian Paler

Cu ocazia Zilelor Colegiului Tehnic Henri Coandă, Tg-Jiu, catedra de limba și literatura română a mai susținut o activitate coordonată de profesoara  Florentina Stănciulescu, intitulată ,, Poeme cu Octavian Paler”. În cadrul acestei activități elevii claselor a IX-a A și a X-a B au recitat poeme aparținând marelui scriitor. Au început prin prezentarea unei scurte biografii a acestuia accentuându-se colaborarea lui cu Ana Blandiana și cu Gabriel Liiceanu. S-a specificat faptul că a fost persecutat de Securitate datorită viziunilor sale pro-occidentale și de critică la adresa PCR și a lui Nicolae Ceaușescu după care i s-a stabilit domiciliul forțat și i s-au interzis diferite activități în lumea artistică.


Daniel Mocioi
Florentina Stănciulescu