Vasile Gogălniceanu: „Rușeț mi-a tăiat canalizarea”

Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcinești, îl acuză pe senatorul Ion Rușeț că l-a făcut să piardă 10 milioane de lei, bani cu care urma să construiască sistemul de canalizare pentru întreaga comună. Deși senatorul spune că a făcut tot ce a putut ca să susțină proiectul la finanțare, primarul declară că la mijloc e Dumitru Modrea, fostul viceprimar, care i-ar fi cerut lui Rușeț să taie finanțarea, pentru că altfel îi asigură un nou mandat de primar lui.

Primarul de Turcinești, cu acuzații grave împotriva lui Ion Rușeț și a lui Dumitru Modrea
Primarul de Turcinești, cu acuzații grave împotriva lui Ion Rușeț și a lui Dumitru Modrea

Deși Vasile Gogălniceanu e primar PSD, acesta spune că a cerut sprijinul senatorului PDL Ion Rușeț, pentru că acesta s-a mutat, în urmă cu doi ani, în comuna Turcinești și a crezut că îl va sprijini în proiectele benefice pentru comunitate: „Am avut un proiect depus în noiembrie 2010 la Administrația Fondului pentru Mediu, în valoare de 10 milioane de lei, pentru construirea sistemului de canalizare în întreaga comună. După câteva luni, am apelat la domnul Rușeț, pentru că am aflat de la București, neoficial, că e nevoie de o mână politică să-l scoată, ca să fie aprobat la finanțare. Mi-a promis că mă ajută, chiar am ținut legătura, un timp și credeam că se va rezolva, dar prin adresa 90292/13.10.2011 mi s-a comunicat că proiectul a fost respins, pentru că proprietatea asupra terenului pe care trebuia să fie construită stația de epurare nu ar fi clară. Asta în condițiile în care aveam depuse la dosar actul de proprietate și extras de carte funciară care atesta faptul că terenul este în proprietatea comunei. Mai mult, cele două documente stăteau la baza studiului de fezabilitate pe care era fundamentat proiectul. Am vorbit cu domnul Rușeț, mi-a zis să fac contestație și să depun din nou cele două documente, dar prin adresa 161774/18.12.2011 mi s-a respins contestația, după care domnul senator nu mi-a mai răspuns la telefon.”

Explicație politică?

Primarul Gogălniceanu spune că a aflat, între timp, care e explicația comportamentului senatorului Ion Rușeț: „Am aflat că a mers fostul viceprimar Modrea la dumnealui și i-a spus că dacă mă ajută să bag canalizarea mă face din nou primar în 2012. Ori se știe că Modrea, deși era președinte al organizației locale PNL și în Uniunea Social Liberală cu PSD, deci trebuia să mă susțină, a cochetat tot timpul cu PDL-ul, împotriva mea, dovadă că a și ajuns să candideze din partea PDL la funcția de primar.”
În legătură cu aceste acuzații, nu putem prezenta punctul de vedere al lui Dumitru Modrea, întrucât acesta nu răspunde la telefon. În schimb, senatorul Ion Rușeț, cu toate că e ocupat cu campania electorală, a găsit timp să stea de vorbă cu presa: „Am susținut proiectul pentru canalizare în Turcinești și-l voi susține în continuare. Chiar m-am mirat că a fost respins pe un motiv care nu era în concordanță cu realitatea. L-am sfătuit pe primar să facă contestație, dar apoi s-a schimbat conducerea, ministrul Borbely, care-mi promisese finanțarea, a plecat și nu s-a mai putut face nimic. Nu e adevărat că Modrea mi-a cerut să tai finanțarea.”
În legătură cu mandatul de ministru al lui Laszlo Borbely la Mediu, acesta a fost în perioada 23 decembrie 2009- 5 aprilie 2012, iar adresele prin care ministerul mai întâi a respins proiectul pentru canalizarea Turcineștiului, după care a respins contestația sunt din 13.10.2011 și, respectiv,  18.12.2011, deci afirmația senatorului Ion Rușeț că a fost respinsă contestația pentru că s-a schimbat ministrul nu se confirmă.

Scandalul „Apa” continuă

Senatorul Ion Rușeț crede că altul este motivul pentru care primarul Vasile Gogălniceanu e supărat pe Dumitru Modrea și de aceea dă vina pe el că a uneltit să nu fie câștigată finanțarea pentru canalizare: „De fapt, Modrea avea altă problemă cu Gogălniceanu. Și el și Șerbu au spus la o televiziune că s-au furat bani și de aceea lucrarea de alimentare cu apă din Turcinești nu e bine făcută. De altfel, cele două firme, adică cea care a câștigat licitația și subcontractorul se judecă, după câte am aflat, dovadă că ceva nu e în regulă la lucrarea asta. Părerea mea personală, pe care i-am spus-o lui Modrea, e aceea că ar trebui să-și dea mâna și să se împace, că sunt vecini și nu se știe când vor avea nevoie unul de altul. De altfel, toți trei suntem vecini.”
Dumitru Modrea, în prezent consilier local PDL la Turcinești și președinte de organizație locală, a avut mai multe atacuri, de-a lungul timpului, la adresa primarului, știindu-se că îi vrea funcția, cel mai mare război între cei doi fiind cel cu rețeaua de apă, care s-a lăsat cu dosare penale la Parchet și Direcția Națională Anticorupție.
La rândul său, Vasile Gogălniceanu spune că însuși Rușeț l-ar fi acuzat că a furat: „Domnul Rușeț a spus într-o emisiune că s-a furat la lucrarea cu apa. De aia mi-am făcut casa în 22 de ani, în timp ce dumnealui și-a terminat-o în patru luni…”