Vin parlamentarele!

Loading

Vine toamna și, o dată cu ea vin și alegerile parlamentare. Motiv pentru parlamentarii din toată țara să se revigoreze, să apară la televizor, să dea declarații în presă, sau să stea mai mult pe la cabinete, ca să asculte păsurile oamenilor din colegii. Pentru că este știut faptul că mulți dintre ei nu prea dau pe la cabinet și nici prin cloegiu. Cât despre prezența în Parlament, să fim serioși. Greu îi prinde omul să facă un cvorum și asta mai ales când sunt legi care îi privesc pe ei se întâmplă. Legile care sunt în interesul poporului se dau mai greu. De exemplu, ei au voie să lipsească de la muncă, fără să le fie diminuate indemnizațiile. Ei au voie să plece de la un partid la altul, fără să-și piardă mandatul, în timp ce consilierii locali, județeni și primarii nu au voie. Ei primesc indemnizații babane, dar au și cantină „socială” în incinta Parlamentului, având posibilitatea să aleagă dintr-o multitudine de bunătăți, la niște prețuri de doi lei. Ei au plătit transport, cazare pe bani mulți, iar toate astea nu-i fac deloc să se jeneze de oamenii de rând cărora le-au impus să strângă cureaua. Și, de ce au toate aceste drepturi? Pentru că ei și le-au dat, având în mână pâinea și cuțitul. Au, deci, destule motive ca, acum când vin din nou alegerile, să iasă din letargie și să se agite pentru voturi, dacă mai vor un mandat. Umblă vorba că trebuie să se scotocească și în buzunare, pentru că partidele care îi susțin le-ar cere bani mulți ca să-i susțină. Dar, aici le dau dreptate partidelor, pentru că au și ele destule cheltuieli și trebuie să mai strângă pe câte unii cu ușa, mai ales dacă au huzurit un mandat sau mai multe. Îmi amitesc ce spunea un fost parlamentar de Gorj numit prefect, care abia vorbea, atât de comod era, când un operator TV l-a întrebat, neoficial, unde e mai bine: „Normal că la Parlament. Acolo nu ai nimic de făcut, nu ai răspundere. Aici, la prefectură, e de muncă…”
Acum, trebuie să recu­noaș­tem că sunt și parlamentari care se zbat pentru popor, care propun legi menite să deblocheze România din situația dezastruoasă în care se află, dar o dată intrate la mașina de vot acestea ies, de cele mai multe ori, respinse.
Stau și mă întreb (pe mine, că pe altcineva nu am pe cine), cum se face că atâtea minți luminate pe care le plătim să gândească pentru noi nu reușesc să miște „căruța” din loc. Sau, poate, nu pentru asta merg în Parlament. Pentru că, am văzut, când e vorba să miște „căruța” lor personală se descurcă al naibii de bine și de repede.
Acum, ce să spun… Să aș­tep­tăm noii sau vechii aspiranți la fotoliile din Parlament și să votăm. Că, doar, am văzut. Votul nostru contează. Și să punem în fruntea trebii oameni capabili. Pe care partidele ni-i propun… Și apoi la Parlamentul European, când vor fi alegeri. Oare vom avea noroc de personaje precum: DD, EBA, Becali, etc? Sau de mulți alții care au dovedit cât de incompetenți sunt să facă ce trebuie pentru români? Eiii, toamna se numără… voturile.