Viceprimarul Adrian Tudor a redescoperit ”orașul eroilor” pentru gorjeni

Loading

La finele săptămânii trecute, într-o atmosferă emoționantă, Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu” a găzduit  lansarea cărții „Orașul eroilor. Bătălia de la Podul Jiului – cronică ilustrată”, lucrare semnată de Adrian Tudor-Drăgici. Autorul, nimeni altul decât viceprimarul municipiului Tg-Jiu, a scris această carte „cu speranța că tânăra generație, de astăzi, și cele următoare nu vor uita că la 14 octombrie 1916, copiii, femeile, bătrânii au învins, cu armele din muzeul orașului, cea mai bine organizată și dotată armată, armata germană”(Argument).

Manifestarea editorială de la sfârșitul săptămânii trecute se înscrie în seria de evenimente dedicate la Tg-Jiu Centenarului României Mari. Autorul cărții, Adrian Tudor Drăghici, a făcut un moment special și prin dedicația înscrisă la începutul lucrării: „Lui Vladimir, fiul meu și tuturor copiilor din Orașul Eroilor”. Autorul are meritul de a fi readus în memoria publică sintagma ”Târgu-Jiu-orașul eroilor”, formulă folosită des în perioada interbelică.

O carte eveniment

Nu știm dacă este importantă informația, pentru necunoscători, că Adrian Tudor este viceprimarul municipiului Târgu-Jiu pe probleme de cultură, cunoaștem faptul că vorbim de un pasionat de istorie și de un doctorand în domeniu. Cartea lansată la Muzeul Județean Gorj-”Orașul eroilor. Bătălia de la Podul Jiului-cronică ilustrată”- este un prim rezultat al muncii și pasiunii investite în acest domeniu, o reușită care va deschide calea altor succese pentru că vorbim de un om de cultură în primul rând și de un istoric  oficial acceptat în breaslă, de reținut anunțul oficial făcut de prof. dr. Gheorghe Nichifor, președintele Societății de Științe Istorice- filiala Gorj.

Reținem că pentru realizarea cărții autorul a folosit o serie de surse documentare, multe dintre ele cu o circulație restrânsă: volume, manuscrise, comunicări, publicații periodice, colecții și arhive personale, dar și filme documentare, artistice sau siteuri. E o carte vie, palpabilă, care aduce la un loc un mare volum de informație și imagine pe o tematică extrem de interesantă și de căutată pentru tânăra generație. Această carte va ajunge în școli și așa a fost scrisă, în folosul generațiilor tinere care au nevoie de informație filtrată pentru a înțelege trecutul și prezentul. Este important că în acest proiect s-a reușit o îmbinare fericită între text și imagine, modelul istoriografic întâlnit mai ales în Europa Occidentală.

Și pentru că invocam pe istoricul Gheorghe Nichifor, președintele SSIR Gorj dar și vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, acesta a scris ”Cuvântul înainte” al cărții  ”Orașul eroilor. Bătălia de la Podul Jiului – cronică ilustrată”, unde afirmă „ Nu vorbim însă doar de o carte de istorie care adună în paginile sale nume, fapte, întâmplări, secvențe, mărturii, ci de un minunat prilej de omagiere a eroilor gorjeni, militari și civili, făuritori ai României Mari, de o cronică ilustrată în chip remarcabil, elocventă pentru ceea ce autorul aduce în prim-planul generației de azi: „Târgu-Jiu – orașul eroilor”, decorat prin Decret Regal cu Medalia „Virtutea Militară” de război, cls. I. 
Cuprinsul cărții readuce în atenția posterității, evenimente și personaje despre care, deși s-a scris, lucrările biografice reținându-le așadar, nu au fost până acum coroborate într-o lucrare unitară, atent structurată, atât pentru cercetătorul avizat cât și cititorului pasionat de istorie. Reținem capitolele dedicate intrării României în Marele Război, Bătăliei de la Podul Jiului, comisarului Ioan C. Popilian, eroul de la Jiu, mărturiilor generalului Titus Gârbea, relatărilor despre bătălia de la Jiu în presa vremii, a represaliilor administrației germane, Căii Eroilor și sculptorului Constantin Brâncuși, a mărturiilor peste veac. ”

Autorul cărții, Adrian Tudor, spunea cu prilejul lansării cărții: „Este un proiect la care lucrez de doi ani de zile. Strâng documente, fotografii, mărturii. Subiectul cărții este legat de bătălia de la Podul Jiului și am reușit să scot în evidență eroismul civililor care au luptat acolo. Este povestea orașului nostru pentru că altfel Târgu Jiul n-ar fi putut fi considerat orașul eroilor fără întâmplarea aceasta din 14 octombrie 1916, care mai departe a generat până la a avea o Cale a Eroilor a lui Constantin Brâncuși”.

200 de participanți

Festivitatea  de lansare a cărții a fost una impresionantă și emoționantă în același timp. Peste 200 de invitați au venit la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” pentru acest eveniment care a însemnat și câteva momente artistice susținute de elevii Liceului de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu”. Iar în momentul când manifestările au început cu intonarea imnului de stat era clar că emoțiile vor crește în rândurile participanților. Dacă mai adăugăm faptul că la momentul  editorial au fost prezenți și unii dintre urmașii celor care au trăit evenimentele de la Podul Jiului, gradul de  emoție era normal să crească. Daniel Găvan, nepotul învățătorului Grigore Popescu(cel care era copil atunci și a anunțat atacul nemților), a spus participanților că: „Țin să-i mulțumesc bunicului meu că m-a adus astăzi în fața dumneavoastră, pentru că – spre sfârșitul vieții – a considerat că este bine să scrie și să depună la muzeu câteva fapte pe care le-a trăit, așa cum le-a văzut”. Nu a fost singurul vorbitor, prof. dr. Marcela Mrejeru-inspector școolar general al județului Gorj și Toma Velici-redactor de carte a completat lista vorbitorilor începută cu prof. dr. Gheorghe Nichifor.

Mai rar la un eveniment editorial, s-au aflat în sală senatorul Florin Cârciumaru, viceprimarul Aurel Popescu, șefii Inspectoratelor de Poliție și Jandarmerie, conducătorii principalelor instituții de cultură din județul Gorj, primari de localități și, bineînțeles, un public avid de cultură și iubitor de istorie locală.

Inedit, două bătălii la Podul Jiului

Cu ocazia lansării primei sale cărți, Adrian Tudor a prezentat Medalia „Virtutea Militară” de război, clasa I, acordată în anul 1933 de către regele Carol al II-lea municipiului Târgu Jiu, prin Decretul Regal nr. 2253 din 3 august 1933, „pentru unitatea de simțire, pentru sacrificiul și curajul deosebit de care a dat dovadă populația acestui oraș, care a luptat alături cu trupele, înfruntând năvala inamicului pe Valea Jiului”. Iar decorația primită recunoaște faptul că, la Podul Jiului au luptat și civilii, de fapt sacrificiul lor a adus reușita bătăliei.
„Au fost, de fapt, două bătălii în aceeași zi, dimineața, când armata a dat primele lupte, apoi la orele prânzului, când li s-a alăturat și populația civilă” a mai spus autorul cărții, o informație istoriografică care ar putea lămuri multe lucruri, printre altele și participarea Ecaterinei Teodoroiu la evenimente.

One Comment on “Viceprimarul Adrian Tudor a redescoperit ”orașul eroilor” pentru gorjeni”

Comments are closed.