Istoricii gorjeni au derulat o nouă ediție a Simpozionului ”Gorjul, vatră de istorie românească”

Activitate de perfecționare a profesorilor

Simpozionul de Istorie ”Gorjul, vatră de istorie românească” s-a derulat miercuri, 29 mai 2024,  cu ediția a XXXVIII-a. Manifestarea este organizată anual de către Societatea de Științe Istorice din România, filiala Gorj în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj și Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale. Manifestarea a beneficiat de participarea inspectorului școlar general al județului Gorj, prof. dr. Mihai Istrate.

Găzduită de către Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, reuniunea profesorilor de istorie  gorjeni a fost concentrată pe trei secțiuni: 130 de ani de la înființarea Muzeului Județean Gorj; 220 de ani de la nașterea generalului GHEORGHE MAGHERU(1804-1880) și  Gorjul în istorie.

La prima secțiune, dedicată împlinirii a  130 de ani de la înființarea Muzeului Județean Gorj au propus comunicări:Gheorghe Nichifor(Consiliul Județean Gorj) -”Alexandru Ștefulescu și întemeierea Muzeului Județean Gorj”; Dumitru Valentin Pătrașcu(Muzeul Județean Gorj) -”130 de ani de la nașterea Muzeului Gorjului”; Maria Cochină(CNTV)- ” Iuliu Moisil și renașterea culturală a Olteniei de sub munte.”; Albinel Firescu(Muzeul Județean Gorj) – ”O privire retrospectivă asupra Muzeului de la Curtișoara, ca păstrător al elementelor de civilizație rurală ale Gorjului, începând cu un document inedit”.

La secțiunea dedicată aniversării a  220 de ani de la nașterea generalului GHEORGHE MAGHERU(1804-1880) au avut comunicări: Cornel Șomîcu(SSIR Gorj)-Necesitatea redescoperirii și valorificării Moștenirii Magherilor”; Angelica Necșulea(ISJ Gorj)-”Alexandrina  Magheru , promotoarea feminismului in Oltenia”;Teodor Voicu(pensionar)-”Gheorghe Magheru-emblemă spirituală a Gorjului”.

Secțiunea a III-a, intitulată ”Gorjul în istorie”, a avut un număr mare de comunicări:Claudiu MĂRĂCINE(CNTV)- ”Târgu-Jiul cu Ion I.C. Brătianu la Ministerul Lucrărilor Publice (1897-1899;1901-1902)”; Gabriel Sarcină(Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani) – „Monumentul promis eroilor gorjeni, căzuți în campania din Bulgaria (1913)” ; Mihaela Ioniță-Niculescu(CEVM) – ‘Scoala de altădată. Scurta istorie a învățământului economic în Târgu-Jiu”; Cristian GRECOIU(SJAN Gorj)- ,,Introducerea iluminatului electric în Târgu Jiu (1906-1914)”; Daniel Cismașu(SJAN Gorj) -„Urmașii lui Tudor Vladimirescu din Vladimir”; Cristina Paula Vasiloiu(SJAN Gorj)-” Serbări școlare în perioada interbelică”; Cătălin Drăghici(SJAN Gorj) -”Vizitele din anul 1940 în Gorj ale Rezidentului Regal al Ținutului Olt  reflectate în publicația Gorjeanul”; Claudiu Stancu(Liceul Tehnologic Stoina)-”Crucea de piatră din satul Ulmet (1783)”.

Cu prilejul Simpozionului de Istorie amintit, au fost premiați câștigătorii etapei județene a Olimpiadei Micilor Istorici ”Nicolae Iorga”, competiție națională organizată de SSIR. Gorjul a avut 11 elevi calificați în faza națională a acestei olimpiade iar premierea a fost organizată de Filiala Gorj a SSIR.

Cornel Șomîcu, președinte SSIR Gorj, a declarat cu acest prilej: ”Țin să mulțumesc tuturor colegilor pentru participare, partenerilor noștri tradiționali-ISJ Gorj, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale-pentru sprijin și, nu în ultimul rând, elevilor de la CNTV și Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” Tg-Jiu!”

8 Comments on “Istoricii gorjeni au derulat o nouă ediție a Simpozionului ”Gorjul, vatră de istorie românească””

Comments are closed.