Capcanele politicii

Avem un an politic foarte învolburat și cred că nimeni nu știe exact cum se va termina sau cine va fi la guvernare la sfârșitul acestuia. Dacă este să ne luăm după declarațiile ex-premierului Mihai Tudose, ”defectat” cu arme și bagaje în partidul lui Victor Ponta, ar urma ca din a doua parte a anului să avem o guvernare de uniune națională cu PNL, USR-PLUS și PRO ROMÂNIA. Nici nu știu dacă ar trebui să ne întrebăm pe cine ajută o asemenea guvernare, poate Dacian Cioloș sau Ludovic Orban o să aibă și ei un contract de muncă onorabil, cu siguranță românii nu vor avea de câștigat dintr-o întreprindere politică care nu își asumă decât organizarea viitoarelor alegeri. Învățând din lecțiile istoriei, am putea spune că o cădere a Guvernului nu ar avantaja decât PSD-ul care ar depăși în opoziție epoca Dragnea și ar putea avea arme în lupta electorală, lipsa de program și soluții politice în rândul Opoziției actuale ar deveni mai mult decât evidente.

Sondajele care ni se oferă acum cu mare generozitate arată un dezastru pentru PSD care ar fi foarte uzat de guvernare, un lucru normal dacă ne gândim că acest partid este la guvernare din 2012 , minus experimentul Cioloș. Doar că în aceste sondaje nu cred nici majoritatea românilor și nici chiar liderii Opoziției. Aceștia din urmă nu vorbesc de alegeri anticipate decât cu jumătate de gură, guvernarea de uniune națională fiind de fapt o perioadă în care se speră să fie dezmembrat PSD-ul pentru a dispărea concurența. Capcanele aici sunt și au fost plasate cu grijă chiar de Liviu Dragnea, în 2019 cresc pensiile iar în 2020 este devansată creșterea salariilor bugetarilor. Opoziția riscă să își asume obligații pe care nu le poate onora, organic sau din lipsa banilor, dar frica de o reușită a guvernanților e mult mai mare și de aici dorința nestăvilită de a veni la guvernare chiar și cu niște șabloane gen ”fără penali”.

Ar fi interesant  să vedem cine cu cine votează pe bune  iar europarlamentarele nu sunt un barometru, pensionarii care au motiv întemeiat să se teamă că un alt guvern nu le va mai mări pensiile în această toamnă, bugetarii care au beneficiat de măriri succesive de salarii, studenții fără posibilități care au drumurile gratuite pe CFR și am putea găsi și alte segmente sociale. Ca să se schimbe lucrurile, ca să se schimbe votul mai mult sau mai puțin sondat, PNL și USR și PLUS și PMP ar trebui să aibă un program care să îi atragă pe români, poate o mărire a salariului minim, poate locuri mai multe de muncă în investițiile pe care o să le aducă Cioloș ș.a. Cine nu înțelege aceste lucruri, cine nu vrea să priceapă că ”jos” nu este un program de guvernare iar Justiția nu trebuie să îți decimeze adversarii politici, va fi condamnat în continuare la opoziție. Dacă nu ne credeți, încercați să identificați în programele partidelor din Opoziție măsuri care să schimbe în bine lucrurile din România!

Deocamdată, PSD-ul rămâne lider în opțiunile românilor pentru că adversarii nu joacă în liga mare. Poate că liberalii și useriștii ar trebui să o lase  mai moale cu proteste de tip ”rezist”, de genul celor din Moldova împotriva lui Liviu Dragnea, îl transformă mai degrabă într-un martir  pentru propriul electorat. Concentrarea pe ce vrei să faci tu este vitală pentru Dreapta, în condițiile în care foștii pedeliști au o reputație groaznică, lipsa ideilor Opoziției ține PSD-ul sus.

One Comment on “Capcanele politicii”

  1. Chiar nu au pe nimeni liberalii sa citeasca aceste analize? Romanii nu sunt retardati, orizontul lor de asteptare s-a marit, o fi hot Dragnea dar mai pune ceva la salarii, la pensii…Liberalii vin sa taie sau, oricum, ”salveaza tara” pe spatele saracilor. Cred ca este un comentariu corect cel putin Orban, Blaga, Ciolos, Ponta si liderii USR sunt la fel de corupti si de securisti.

Comments are closed.