În perioada 11-17 aprilie s-a desfășuat la Ogre, Letonia, proiectul multilateral Erasmus + KA 229, în care cinci instituții: OZEL KARABAGLAR OGUZHAN OZKAYAFEN LISESI din Izmir, Turcia, ISTITUTO D’ISTRUZIONE SUPERIORE „R.PIRIA”, din Rosarno, Italia, OGRES TEHNIKUMS, Letonia, DOBRI DASKALOV – Kavadarci, din Macedonia și Colegiul Tehnic „GENERAL GHEORGHE MAGHERU”, din Târgu Jiu. Conform proiectului, profesori din Letinia și România au ținut lecții model – exemple de bune practice – folosind noi metode de predare-învățare-evaluare cu ajutorul aplicațiilor instalate pe dispozitivele electronice. Cele cinci școli din Europa colaborează prin introducerea instrumentelor on-line în procesul de predare-învățare-evaluare al elevilor în cadrul disciplinelor științe, informatică și limba engleză, pentru a realiza ore interactive, pentru a reduce timpul dintre data examenului/ testului și data la care elevii primesc rezultatele.
A doua mobilitate a proiectului a presupus schimburi de elevi și susținerea de lecții demonstrative din domeniul Științe. Doi profesori, din Letonia, respectiv România, au susținut lecții la disciplinele biologie și fizică, folosind aplicații prezentate la întâlnirea anterioară din Izmir, Turcia, respectiv PADLET și SLACK . Alina Pîrcălabu, profesoară de bilogie, a susținut lecția The Eye, noutatea fiind modalitatea de predare-învățare-evaluare la ora de curs.
„Aplicațiile menționate anterior au fost folosite în lecția de biologie pentru transmiterea de informații sub forma unor prezentări power point, a unor filmulețe cu caracter științific. Ulterior, informațiile dobândite au fost fixate și evaluate cu ajutorul unor teste online, elevii putând vedea în timp real care este punctajul obținut, precum și răspunsurile corecte sau eronate.”, a afirat Alina Pîrcălabu.
Delegația „Magheru”, coordonată de prof. Rocselana Verdeș, a prezentat materiale inovative în cadrul work-shopurilor organizate la Ogres Tehnikums School, apreciate la superlativ de către colegii de proiect.
Țara gazdă a oferit un program elaborat ce a presupus: ore și workshop-uri de științe: fizică, zoologie, chimie, informatică, în limba de desfășurare a proiectului – engleza, modalitățile de implementare a noilor tehnologii în procesul instructiv-educativ de predare-învățare-evaluare și schimburi culturale.
Atât lecțiile demonstrative, cât și work-shopurile proiectului permit profesorilor să aplice metode și pedagogii inovatoare în procesul de predare-învățare-evaluare și să promoveze utilizarea tehnologiilor digitale, precum și a pedagogiilor deschise în educație. Rezultatul colaborării multilaterale va constitui subiect de informare și diseminare, atât la nivelul catedrelor specifice, a Consiliului Profesoral, a Cercurilor metodice, dar și prin alte lecții demonstrative cu profesori din școala noastă, a școlilor partenere, la niveul regiunii și cel european, pentru a produce efecte pe termen lung.
În cadrul proiectului s-a semnat Memorandumul bilateral între OGRES TEHNIKUMS, Letonia și Colegiul Tehnic „GENERAL GHEORGHE MAGHERU”, din Târgu Jiu.
Proiectul „SCHOOLS GO DIGITAL – MOBILE ASSESSMENT TOOLS FOR STUDENT” presupune evenimente transnaționale – unul de instruire și patru schimburi de elevi, următorul desfășurându-se în România, unde echipa „Magheru” și ce a Italiei vor susține lecții de limba engleză, utilizând aplicațiile prezentate în proiect.
Participarea în cadrul proiectului Erasmus în care sunt implicați elevi și profesori, constituie o oportunitate de a învăța, a împărtăși abilități prin crearea de materiale și lecții on-line, contribuind la îmbogățirea practicii fiecărei țări partenere, la înțelegerea necesității cunoașterii limbii engleze și a limbilor naționale pentru a depăși bariera lingvistică, precum și motivația de învățare sporită a elevilor la disciplinele matematică, informatică și limba engleză.
„Pentru elevii implicați, Axinte Mihai, Pigui Maria-Emilia, Lăpădat Eduard Constantin, Afrim Andreea Cosmina, Gavrilescu Georgiana Izabela, oportunitatea de a învăța într-o școală europeană de top, în care au fost investiți aproximativ 13 miloane de euro, de a face experimente și de a lucra pe computere de ultimă generație, de a comunica în limba engleză cu elevi de aceeași vârstă din diferite țări și de a explora o altă cultură, inclusiv cea culinară, iată un scop atins al proiectului! Ne pregătim să susținem cât mai multe lecții demonstrative, și, evident, de vizita din octombrie.”, a declarat coordonatorul proiectului, prof. Rocselana Verdeș.