Vara vrajbei noastre

Loading

În urmă cu câteva săptămâni anticipam corect din paginile săptămânalului nostru faptul că guvernul nu va pica la moţiunea de cenzură şi că o remaniere este puţin probabilă în această perioadă. Raţionamentele s-au dovedit corecte, cu tot scorul strâns Opoziţia nu îşi doreşte guvernarea în această perioadă iar principalul partid de guvernământ, dacă vrea să supravieţuiască politic crizei economice, trebuie să îşi dozeze eforturile până în 2012. Întâlnirea de la Snagov a confirmat acest lucru, mai întâi stopăm criza şi apoi aducem oameni noi pentru redresare. Ar mai fi şi o altă explicaţie, o remaniere speculată de presă, în contextul confruntării între cele două grupări din PDL, ar lăsa partidul fără unul sau mai multe dintre picioarele de susţinere.
Puterea nu va avea o vară prea fericită în acest an pe fondul anunţatelor măsuri de austeritate. Strada şi televiziunile mogulilor vor atinge ratinguri ameţitoare pe seama nefericirii românilor. Principala problemă a Guvernului va fi să arate ca o echipă unitară şi să evite scandalurile licitaţiilor cu dedicaţie. Românul s-a născut cu problema “capra vecinului” iar dacă lui i se va spune şi i se va arăta că în timp ce lui i s-a redus salariul sau pensia, un ministru şi-a tras un viloi cât un sfert din Casa Poporului, nu vor mai conta nici un fel de argumente. La noi nu contează că poate munceşti mai mult ca alţii, că poate ai şi afaceri şi un risc pe banii personali, vei fi întotdeauna înjurat de nea Fane de la cîrciuma din colţ care a ieşit pe caz de boală la pensie deşi singura problemă era …sticla. Dar acesta e electoratul şi trebuie să ne mulţumim cu el şi la greu, căci ce s-a întâmplat la vremurile bune ale alegerilor ştim cu toţii.
Pentru Guvernul Emil Boc scadenţa celor 60-70 de zile vine cam în aceeaşi perioadă cu mişcările din stradă. Protestele nu vor atinge paroxismul decât la începutul toamnei când oamenii vor avea mai puţini bani în buzunar şi iarna va bate la uşă. Începutul iernii va fi dramatic pentru mulţi dintre români deşi ar fi de discutat de ce statul trebuie să le asigure subvenţii pentru căldură, de exemplu. Nu îl împiedică nimeni pe român să se mute la ţară dacă nu are resurse să stea la oraş, de ce trebuie să plătim toţi ca unii să beneficieze de confort sporit. Poate singura măsură bună a actualului guvern este tocmai reducerea subvenţiilor care se acordă tuturor şi pentru nevoi care nu ar trebui să fie treaba statului. Ideea că România este o ţară de asistaţi social este adevărată şi acest lucru ar trebui să ne dea de gândit.
În această vară nu se vor întâmpla lucruri semnificative în România nici la nivel social şi cu atât mai puţin la nivel politic. Criza economică va continua însă să se extindă. Poate că măcar din această perspectivă politicienii ar trebui să îşi dea mâna pentru soluţii care să ne scoată din groapă. Între Putere şi Opoziţie diferenţa este din nou nesemnificativă, rotativa guvernamentală poate exista teoretic cu alegeri sau nu, trebuie să înţegem însă că nu ne permitem însă un scrutin, fie şi anticipat. Vrajba aceasta care se manifestă în toată societatea românească ar putea înceta tocmai dinspre clasa politică.