Vânătoriu la Curtișoara, ca „musca la arat”

Loading

Mă simt obligată să-ncep, pentru mulți care nu știu fabula „Musca”, a lui Alecu Donici, chiar cu ea: „De la arat un plug/ Venea  încet  spre  casă/ Şi, la un bou pe jug,/ O muscă se-aşăzasă./ Iar ei, spre-ntâmpinare,/ O altă muscă-n zbor/ Îi face întrebare:/ – De unde, dragă sor’?/ – Şi mai întrebi de unde!/ Ei musca îi răspunde/ C-un aer supărat./ Au nu pricepi ce facem?/ Nu vezi că noi ne-ntoarcem/ Din câmp, de la arat?/ Spre laudă deşartă/ Mulți zic: noi am lucrat,/ Când ei lucrează-n faptă,/ Ca musca la arat./”…

Tot „ca musca la arat”… sau aproape la fel, a fost un domn pe nume Nicolae  Vînătoriu. A fost un simplu tehnician arhitect, angajat, la un moment dat, la Direcţia Sistematizare Arhitectură şi Control a Consiliului Popular Judeţean Gorj, poziție din care a fost implicat în organizarea Muzeului Arhitecturii Populare din Gorj, de la Curtișoara, ce a fost inaugurat în anul 1975. Și, ce să vezi, la fel „ca musca la arat”, Vînătoriu a ajuns să fie propus, ca numele său să fie purtat de muzeu, alături de cel al Elenei Udriște, cea care a condus destinele muzeului din Gorj peste 30 de ani și s-a implicat pentru înființarea muzeului de la Curtișoara. Asta, în condițiile în care consiliul științific al Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în subordinea căruia se află Muzeul de la Curtișoara, a avizat negativ propunerea. Dar rolul consiliului științific e consultativ, așa că propunerea a ajuns, sub formă de proiect de hotărâre, pe ordinea de zi a Consiliului Județean Gorj.

Carevasăzică, coane Fănică, Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj  de la Curtișoara ”Elena Udriște-Nicolae Vânătoriu” ar fi urmat să aibă numele… Asta pentru că, cine a avut astfel de ambiții, s-a gândit s-o treacă și pe directoare, care a avut, totuși, niște merite, înscrise în documetele de arhivă ale muzeului și recunoscute de istorici. S-a sperat că, pe lângă ea, trece și Vînătoriu, care, ce să vezi, nu apare niciunde consemnat în documentele care atestă contribuția celor care au înființat muzeul de la Curtișoara.

Totuși, ca prin minune, proiectul  ce ar fi trebuit să se dezbată, luni, în Consiliul Județean Gorj, forul tutelar al muzeului, a fost retras de pe ordinea de zi de cei care l-au depus, după ce au constatat că au stârnit un mare scandal… Dar asta nu înseamnă că nu vor reveni în forță, altă dată.

Dar ce ne mai mirăm?  Iată un alt exemplu: teatrul de vară din Târgu Jiu a primit numele lui Nelu Dumitru, DJ-ului care punea muzică, pe vremea când teatrul era folosit ca discotecă, cu ani în urmă, aceasta fiind cunoscută sub denumirea „La Cocioabă”. Și… nu mai caut, că tare mi-e teamă că o să mai găsesc prin Gorj multe alte muște așezate pe jugul boilor, lăudându-se că vin de la arat…