Reprezentanții Școlii Gimnaziale Cărpiniș pe meleaguri grecești

In perioada 17-20 octombrie 2022 , Școala Gimnazială Cărpiniș-reprezentată de profesorii Maria Mirabela Dogaru și Ion Cătălin Lăcătușu, alături de reprezentanții din Spania, Bulgaria și Lituania au fost oaspeții  partenerilor din Grecia, la activitățile desfășurate în cadrul proiectului Erasmus+ «Ensemble nous dessinons l’avenir».

Reuniunea a avut ca temă principală: ”Apprendre en faisant” (”Învățăm făcând”) și s-a desfășurat la Ekpaideytiria Dytikis Ellados Single Member P.C.-Kotronis Schools, Nafpaktos, Grecia.

Pe parcursul celor patru zile, oaspeții au participat, împreună cu echipa gazdă, la activități ce au inclus vizitarea și prezentarea școlii din Nafpaktos, Grecia,   asistențe la diferite ore de ARTE, MUZICĂ, COREGRAFIE, care au rolul de a demonstra faptul că limbajul universal al artelor favorizează înțelegerea cunoștințelor predate, fără a fi necesară cunoașterea limbii.

Fiecare echipă a desfășurat,  cu elevi ai școlii gazdă, activități model pregătite anterior, din domeniul Artelor și Științelor folosind metode de predare activ-participative pe care le folosesc în școlile din care provin; echipa din Școala Gimnazială Cărpiniș a organizat un atelier cu copiii, în cadrul căruia a fost realizată o coroniță de hârtie pe care au fost lipite frunze ruginii de toamnă.

De asemenea, profesorii au participat la traininguri de formare profesională, axate pe:

1.  STEM – prof. Kostara și prof. Athanasio Mizithras

2.  Culture et patrimoine –prof. Elena Peleki

3.  Experiences avec les eleves – prof. Margaux Fountzoula, prof. Aristea Thomopoulou

În fiecare zi a fost aloct timp pentru vizitarea unor poli de atracție culturală și turistică reprezentativi pentru țara gazdă, Grecia:

Vizită la Delphi – Un monument al Patrimoniului Mondial UNESCO,

Buricul Pământului

Templul lui Apollo, Teatrul și Stadionul

Muzeul Arheologic

Sat pescăresc Galaxidi

Nafpaktos – un oraș deosebit de frumos de 10.000 de locuitori, construit sub formă de amfiteatru pe un versant acoperit cu pini. Cunoscut din cele mai vechi timpuri, Nafpaktos a fost un port și un centru militar al confederației etoliene. Datorită poziționării sale strategice, a fost adesea osul disputei între cuceritori. Nafpaktos este cunoscut și pentru celebra bătălie navală în care flota turcă a fost distrusă de forțele europene combinate (în octombrie 1571). Miguel de Cervantes, autorul lui Don Quijote, a participat la această bătălie ca soldat pe o navă spaniolă. Nafpaktos a luat parte la revoluția din 1821 și a fost eliberat în 1829.

Turul Castelului Nafpaktos

Castelul este situat în vârful dealului care domină orașul. La vest de acesta la o altitudine de aproximativ 200 de metri. Acest deal are o formă piramidală. Unul dintre cele mai importante exemple și cea mai bine conservată arhitectură de fortăreață din Grecia.

Vizita fabricii de butargă și degustare în Aitoliko –

Prezentarea producției și etapele de fabricație; degustare de produse;

Vizită la muzeul sării din Missolonghi – muzeu privat; ghidul ne-a prezentat povestea lui; ne-am familiarizat cu modul de producere a sării – înainte și acum, sare din diferite colțuri ale lumii, proverbe legate de sare, folosirea sării și o colecție bogată de sare.

Plimbare la rezervația naturală Tourlida

Vizita vechii moschei Fetihe

Vizită la casa Botsari – expoziție legată de bătălia de la Lepanto, precum și de arhitectura tipică a regiuniiși a țării.

Podgoriile Orfanos – Degustare; prezentare pentru producție și diferitele tipuri de podgorii;