Ca fost ministru al sănătăţii, pot vorbi în cunoştinţă de cauză, în legătură cu problema lipsei vaccinului împotriva gripei noi, o problemă foarte gravă cu care se confruntă populaţia României. Acea informaţie a puterii, cum că urma să fie achiziţionat vaccinul, cu condiţia ca firma care urma să-l distribuie să-şi asume responsabilitatea că nu va avea efecte negative, e o adevărată diversiune. Vaccinul produs de respectiva firmă se vinde în întreaga lume, aşa că nu acesta e motivul. Iar ca să ceri unei firme să garanteze pentru viaţa unei ţări e o mare aberaţie. Adevărul e altul. Produsul nu se mai găseşte pe piaţă, pentru că alte ţări au comandat înaintea noastră. De fapt, nu se vrea să se cheltuiască banii. Sistemul sanitar e blocat. Orice transparenţă a banului public a dispărut, pentru că anumite licitaţii trebuie să fie câştigate de cine trebuie.
Ce putem face noi, liberalii, pentru sănătatea românilor? Lucrăm la o lege pentru prevenţie, pentru că finanţarea e asigurată din 2006, pentru: prevenţie, programe de sănătate şi infrastructură sanitară. Doar că cei care au venit după noi n-au avut interes să se stabilească prin lege ce să se facă cu aceşti bani. Prevenţia e importantă în toată lumea, numai în România e pe ultimul loc. A fost acel program al nostru, prin intermediul căruia fiecare român a primit acel plic, cu care s-a dus la laboratoarele medicale şi a putut să-şi facă setul de analize gratuite. Atunci mulţi oameni au aflat că suferă de anumite boli, pentru a nu fi nevoiţi să afle abia în faza terminală, când nu se mai poate face nimic. Doar că, după asta, programul s-a stopat, deşi banii se strâng în continuare.
De altfel, în sănătate sunt mai multe pe dos. Şi la capitolul spitale trebuie schimbat ceva. De exemplu, nu e normal ca un spital să primească finanţare de la un orăşel, dar la el să vină să se trateze bolnavi din toate localităţile dimprejur, fără ca acestea să contribuie la cheltuielile spitalelor respective. Trebuie schimbată atât Legea Sănătăţii, cât şi Legea 215, a administraţiei publice locale. Pentru ca oraşul să se asocieze cu comunele din jur. Astfel, vor fi mai mulţi bani pentru spitale.