Departe de a avea turismul pe care l-am dori, România încearcă să puncteze convingător şi la un capitol în care nu a excelat niciodată. Cel puţin nu în ultimii 20 de ani.
Ministrul Turismului, Elena Udrea, vedea, în urmă cu mai multe luni, partea plină a paharului: „nu avem infrastructură, dar ne-am păstrat natura sălbatică şi asta ar putea să atragă turişti străini. Este şi o parte bună a faptului că nu ne-am dezvoltat foarte tare în ultimii 20 de ani. Putem găsi încă foarte multe oaze de natură nealterate”. Altfel spus suntem invitaţi să ne sălbăticim, dacă până acum nu am făcut-o. Mulţumim pentru sfat doamna ministru!
Cum arată însă turismul românesc în cifrele anului 2011?
În primul rând ar fi de spus că sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna august de 945,5 mii, în scădere cu 19,4% faţă de luna august 2010, iar plecările vizitatorilor români în străinatate de 1454,9 mii, mai putin cu 21,4 %.
Majoritatea vizitatorilor străini sosiţi în România provine din ţări situate în Europa (94,4%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 64,1% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Astfel, cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (37,6%), Bulgaria (18,3%), Germania (9,7%), Italia (7,4%) şi Polonia (4,8%).
În privinţa românilor care au plecat în străinatate, mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de către aceştia, reprezentând 77,6% din numărul total de plecari.
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) mai arată că sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna august 2011 au fost de 943,1 mii, în scădere cu 18,7% faţă de cele din luna august 2010. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna august din acest an 75,5% din numărul total, în timp ce cele ale turiştilor străini au reprezentat 24,5%, ponderi apropiate de cele din luna august 2010.
Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 75,9% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică, în scădere cu 18,5% faţă de luna august 2010.
Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în august 2011 au însumat 2249,5 mii, în scădere cu 18% faţă de cele din august 2010.
Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 83,5% din numărul total de înnoptări, în timp ce turiştii străini au reprezentat 16,5%.
Practic, putem afirmă, fără teama de a greşi, că turiştii străini evită România. Cifrele de mai sus ar trebui să-i de-a de gândit doamnei ministru al Turismului. La acest capitol, ţara noastră nu face performanţă şi, probabil, nu va reuşi acest lucru nici în anii imediat următori, ţinând cont că, în detrimentul turismului, altele sunt „priorităţile” celor cu pretenţii de „hotelieri”şi nu numai.