BNR-ul i-a trădat pe români?

Loading

Cornel ŞomâcuSuntem cetăţeni ai unei ţări care este membră NATO şi a Uniunii Europene. Că cetăţenii săi nu au prea văzut binefacerile unei asemenea afilieri, ne gândim aici că am rămas cu graniţe pe UE, poate fi o problemă mai ales că milioane de conaţionali lucrează în spaţiul comunitar. Ţinând cont că după ultimele alegeri prezidenţiale aceştia şi-au luat ţara înapoi, lucrurile ar trebui să fie pe pozitiv.

Doar că situaţia  nu stă deloc aşa şi vedem acest lucru chiar în aceste zile. Banca Naţională a României încearcă să demonstreze în aceste zile, într-un mod profund antinaţional şi care seamănă a corupţie, că legea dării în plată nu ar fi corectă pentru că şi băncile scot bani din buzunare. Deşi e vorba de o lege foarte aşteptată de români-Legea dării în plată-prin care banca poate executa doar bunul sau bunurile care garantează creditul, aflăm de la BNR că nu este bine şi băncile trebuie să îţi poată lua toate bunurile prezente şi viitoare. Există indivizi plătiţi cu zeci de mii de euro pe lună de statul român-a se citi toată conducerea BNR-care pot fi suspectaţi de cele mai josnice interese. Şi pentru că DNA tot şi-a anunţat implicarea, cum altfel decât prin cercetarea unor parlamentari care au iniţiat această lege, poate se opreşte şi asupra prestaţiei conducătorilor BNR care apără bănci private şi nu interesul statului român.

Dacă nu suntem un popor de mămăligi după cum ne-au acuzat unii de-a lungul istoriei, evenimentele din ultimele zile nu ar trebui să rămână fără urmări. Această lege  a fost votată în unanimitate aproape în ambele Camere ale Parlamentului, după ce a trecut prin cinci comisii de specialitate. Legea e inițiată de 157 de parlamentari. Toţi au luat-o razna sau pot fi suspectaţi de corupţie? Sau este vorba de presiunile externe care în ultimele luni au devenit de nesuportat? Indiferent de răspuns lucrurile trebuie oprite cât se mai poate, preşedintele Iohannis are datoria să promulge o lege corectă pentru români.

Un viceguvernator politic ne spunea că românii nu vor mai putea să ia credite de locuinţe dacă se va aplica această lege pentru că se vor pune avansuri foarte mari. Din nefericire, românii obişnuiţi nu prea îşi permit nici actualele credite, de aceea cer disperaţi să poată scăpa din cleştele băncilor. Dacă bancherii vor să dea credite se vor adapta la piaţa din România sau vor da faliment, lucru cunoscut şi de individul respectiv. Şi apropo, ni se tot spune că garanţiile nu acoperă creditul, de parcă am fi dat noi credite de milioane de euro. Românii simpli nu îşi vor da casele decât în situaţii limită dar cei care au beneficiat de corupţia din bănci o vor face şi ajungem iar la BNR, cine trebuia să supravegheze securitatea sistemului bancar? Unde eşti tu, DNA?