Tot ce-i românesc nu piere!

Cornel ŞomâcuDacă privim presa din ultima perioadă observăm că Biserica Ortodoxă Română este în centrul unui scandal media permanent, începând cu ora de religie din şcoli şi continuând cu orice altceva de la Catedrala Mântuirii Neamului  la “ocrotirea” din partea autorităţilor măcar pe tărâm fiscal. Sunt foarte multe lucruri adevărate, biserica românilor are toate problemele pe care le are şi ţara şi nu sunt deloc  apărute recent, aşa că ce este cu atacurile furibunde şi parcă apărute după o anumită strategie. Ca ziarist cu experienţă nu pot decât să remarc  că miroase a campanie, chestiunea fiind care este scopul ei şi cine este sau ce se ascunde în spatele acesteia?

Explicaţia ar putea să stea în anul electoral care tocmai bate la uşă şi la faptul că Biserica este printre cele mai apreciate instituţii în rândurile românilor. Nu avansez atât de departe încât să mă întreb dacă toate astea au legătură cu faptul că primii oameni în stat au origini şi aparţin unor culte diferite, dar de regulă nimic nu este întâmplător. Mă gândesc că după scandalul Colectiv a plecat un guvern iar patriarhul a anunţat că pleacă după sărbătorile de iarnă, asta în pofida faptului că ambele instituţii şi mai ales  BOR-ul nu aveau legătură directă cu evenimentele. S-a ajuns până acolo unde patriarhul a fost acuzat că nu a venit la faţa locului deşi unii dintre „tinerii frumoşi şi liberi” erau certaţi cu unele simboluri creştine cum ar fi crucea şi cum putem afla de pe acelaşi Internet pe care îl folosesc şi ei. Aşa că, furia împotriva Bisericii, poate întemeiată pe cazuri singulare, e alimentată de cineva şi poate de ceva.

Punerea în defensivă a BOR s-ar putea să fie legată de un atac concertat şi asupra altor instituţii fundamentale ale statului român. Bunăoară, DIICOT-ul şi SRI-ul au fost ridiculizate în ultimele zile pe Internet şi de instituţii media pentru că şi-au făcut datoria prin prinderea unui terorist. Într-o parte a ţării nişte cetăţeni îşi bat joc zi de zi de statul românesc, au mai multe drepturi în România decât majoritatea, dar strigă că sunt discriminaţi şi vor autonomie. Instituţiile statului nu reacţionează iar când o fac sunt puse la zid de instituţii media finanţate netransparent ca să nu vorbim de Soroş. Dacă stăm să punem cap la cap toate astea ne dăm seama că ceva ni se coace mai devreme sau mai târziu. Din fericire, istoria ne-a arătat că tot ce-i românesc nu piere!