Tomografia computerizată (CT) foloseşte razele X (Röetgen) pentru a afişa imagini ale structurii organelor din interiorul corpului omenesc. În timpul acestei analize, pacientul stă întins pe o masă plană ce este legată la un scaner. Acest scaner are formă cilindrică şi trimite trenuri de raze X spre partea corpului ce trebuie investigată. Imaginile sunt transmise computerului şi memorate.
Tomografia computerizată este folosită pentru a investiga diferite părţi ale corpului precum abdomenul, pieptul, membrele, etc. Ea poate realiza, de asemenea, imagini ale organelor interne precum: ficatul, pancreasul, rinichii, plămânii şi inima. De asemenea, această investigaţie poate oferi informaţii asupra vaselor de sânge, oaselor şi a coloanei vertebrale. Se poate folosi şi fluoroscopia, metodă ce foloseşte un fascicul stabil de raze X pentru a vizualiza aspectul diferitelor părţi ale organismului.
Se poate folosi şi o substanţă de contrast (substanţă iodată) pentru a vizualiza mai bine structurile şi organele investigate. Substanţa este folosită pentru a investiga fluxul sanguin sau pentru a pune în evidenţă tumori sau alte afecţiuni.
Substanţa de contrast poate fi administrată oral, intravenos sau introdusă in diverse părţi ale corpului.
Pregătirea investigaţiei:
Înainte de efectuare tomografiei computerizate, mediul radiolog trebuie să stea de vorbă cu pacientul chestionându-l asupra următoarelor aspecte:
- dacă femeia este însărcinată sau ar putea fi;
- daca femeia alăptează; în această situaţie ea trebuie să apeleze la alimentaţie artificială pentru copil, pentru una sau două zile după folosirea substanţei de contrast;
- dacă pacientul este alergic la vreun medicament, inclusiv la substanţa de contrast;
- dacă pacientul are vreo insuficienţă sau afecţiune cardiacă;
- dacă pacientul are diabet zaharat şi foloseşte medicamente precum Metformin;
- dacă are sau a avut o afecţiune renală;
- dacă are astm bronşic;
- dacă are probleme cu glanda tiroidă;
- dacă are mielon multiplu;
- dacă a făcut o radiografie in care s-a folosit bariu sau dacă i s-a administrat bismut in ultimele patru zile;
- dacă pacientul este claustrofob; daca da, el va trebui sedat.
În situaţia în care se investighează abdomenul, pacientul nu trebuie să consume hrană solidă din seara zilei precedente investigaţiei.
Efectuarea investigaţiei
Computerul tomograf se efectuează, de obicei, de către un tehnician radiolog, iar imaginile sunt interpretate de către un medic radiolog.
Pacientul trebuie să dea jos toate bijuteriile pe care le are asupra sa cât şi hainele. Lenjeria intimă poate fi menţinută. Acesta va purta un halat ce îi va fi dat de către asistenţii medicali.
Pacientul va sta întins pe masa tomografului, care va aluneca în interiorul unui cilindru, iar scanerul se va roti în jurul corpului pentru a prelua imaginile. Pe perioada investigaţiei, pacientul trebuie să stea nemişcat. Pacientul va rămâne singur în camera scanerului, dar va fi urmărit printr-o fereastră şi i se va vorbi cu ajutorul unui speaker.
O tomografie computerizată durează, în medie, 30 până la 60 de minute, dar se poate prelungi mult mai mult. După efectuarea acestei investigaţii, pacientul este sfătuit să bea cât mai multe lichide pentru a grăbi eliminarea substanţei de contrast din organism.
Tomografia computerizată nu este dureroasă. Substanţa de contrast poate determina senzaţia de căldură şi apariţia unui gust metalic în gură. Unii pacienţi pot avea senzaţii de greaţă sau dureri de cap. Riscul de apariţie al altor probleme este foarte mic.
Rezultatele tomografiei computerizate vor fi interpretate de medicul radiolog, care va comunica rezultatul pacientului. Rezultatele complete vor fi comunicate medicului curant în aproximativ 1-2 zile. Tomografia computerizată oferă informaţii foarte bune despre hemoragii. Totuşi, rezonanţa magnetică nucleară (RMN) poate furniza mai multe informaţii decât CT-ul clasic, în anumite privinţe.
Nu este recomandată folosirea CT-ului pentru scanarea întregului corp, acest lucru fiind foarte costisitor şi, mai ales, poate creşte riscul de instalare al cancerului.
Există şi investigaţii mult mai complexe decât CT-ul, dar mul mai costisitoare:
Tomografia cu emisie de pozitroni (PET);
Tomografia computerizată cu fascicul de electroni, care este mult mai rapidă, realizând imagini ale arterelor coronarre în timp ce inima funcţionează;
Angiografia, care dă imagini tri sau bidimensionale ale vaselor de sânge.
Tomografie computerizată este o metodă de investigaţie modernă şi neinvazivă, care oferă rezultate imediate asupra stării de sănătate a unui pacient.
Prof. Mihai Vâlceanu