Asociația EUROPROTECTOR România implementează, în perioada iulie – noiembrie 2016, proiectul “Liber, independent”, finanțat de Direcțiile Județene de Sport și Tineret Gorj și Dolj. Proiectul își propune îmbunătățirea accesului tinerilor la educație nonformală, în domeniul prevenirii implicării tinerilor în rețele de traficanți de droguri/ de persoane, contribuind la menținerea acestor tineri în învațământul formal la nivel de gimnaziu și liceu.
Proiectul răspunde unei nevoi reale și concrete a tinerilor: accesul la servicii de prevenire și de sprijin în domeniul consumului de droguri și traficului de persoane.
Tinerii sunt cei mai expuși să devină victime ale traficanților de droguri sau de persoane (forme de trafic mereu combinate în cadrul rețelelor de crimă organizată). Aceste probleme ale tinerilor sunt din ce în ce mai frecvent consecințe ale unui stil de viață nociv, ale lipsei de informare și de comunicare cu familia și specialiștii.
În fiecare din cele două județe, proiectul are ca obiective:
Abilitarea voluntarilor EUROPROTECTOR, pentru a desfășura activități educative nonformale cu tinerii în situații de risc de a deveni victime ale traficanților de droguri/ de persoane; Creșterea nivelului de informare a tinerilor în domeniul riscurilor consumului de droguri și al capcanelor traficanților de persoane; Creșterea capacității cadrelor didactice de a facilita accesul adolescenților la informații corecte și servicii în domeniul traficului de droguri/ de persoane; Identificarea unor alternative la comportamentele nocive, cu risc, pe parcursul unui simpozion pluridisciplinar.
Atelier la Novaci
În județul Gorj a fost realizată pregătirea unui grup de tineri, în cadrul unui atelier desfășurat în Novaci în luna septembrie. Tinerii au învățat ce înseamnă educația între egali, au exersat mai multe metode educative nonformale, au aflat care sunt principalele forme ale traficului de persoane, care sunt riscurile asociate consumului de droguri, ce metode de racolare folosesc traficanții. Astfel, ei au devenit capabili să transmită aceste informații și altor tineri, pentru a preveni creșterea numărului de victime.
Pentru a marca “Săptămâna prevenirii traficului de persoane” (17 -23 octombrie), finalizarea atelierului va avea loc în aceasta perioada la Novaci, iar tinerii, confirmați ca voluntari, vor începe sa realizeze sesiuni de informare a colegilor și prietenilor lor. De asemenea, va fi organizată o serie de dezbateri cu participarea cadrelor didactice din Novaci și localitățile învecinate.
În luna noiembrie, la Craiova, va fi organizat Simpozionul Internațional “Dependent sau nu? Tinerii, de la fragilitate emoțională la capcanele traficanților”.
Partenerii inițiali din acest proiect sunt Casa Corpului Didactic Dolj, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova.