Luni, 17.10.2016, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a primit vizita lui Milan Peprnik, ministru consultant pe probleme de afaceri al Ambasadei Cehiei în România. Discuțiile purtate au vizat oportunitățile de dezvoltare a relațiilor economice între județul Gorj și regiuni din Cehia, dar și pentru domeniul minier.
Fiind la prima sa vizită efectuată în județul Gorj, Milan Peprnik a dorit să afle cât mai multe detalii despre mediul de afaceri local cât și despre piața forței de muncă.
Astfel că, tot în cursul zilei de astăzi, cei doi oficiali s-au întâlnit la Sala Maură a Palatului Administrativ din Târgu Jiu,cu oameni de afaceri, reprezentanți ai administrației publice locale și ai Camerei de Comerț și Industrie Gorj.
„Investitorii cehi cer informații despre diverse zone înainte de a face un pas investițional. Am discutat cu domnul Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, pentru gândirea de soluții și oportunități în domeniul minier dar și de cooperare în domeniul economic, deoarece am constatat foarte multe similarități între România și Cehia. Avem puncte de vedere comune și sarcina noastră principală este de a dezvolta relațiile economice bilaterale. Aș dori să obțin cât mai multe informații despre potențialul economic al dumneavoastră dar mai ales despre forța de muncă, segment foarte important pentru investitorii cehi. Am informat despre situația bunurilor și serviciilor produse în România și care sunt lansate pe piața cehă și am subliniat succesul pe care îl au, de exemplu, mașinile românești pe piața cehă. Sunt bucuros să aflu că deja există colaborare între oameni de afaceri din Gorj și Cehia”, a declarat Milan Peprnik, la Târgu Jiu.
Gorjul, zonă de interes turistic pentru cehi
Un alt subiect important al vizitei de lucru a fost dezvoltarea turismului, Gorjul devenind o zonă de interes și din acest punct de vedere. ”Doresc să mulțumesc domnului Cosmin Popescu pentru pentru deschiderea și susținerea pe care o are și pentru dezvoltarea turistică.Ne gândim cum să promovăm mai mult România în Cehia și ne gândim la creșterea numărului de turiști cehi în țara dumneavoastră”, a mai menționat Milan Peprnik, amintind de faptul că turismul era unul din lianturile cele mai puternice ale realțiilor române-cehe în urmă cu mai mulți ani de zile.
Din programul delegației cehe în județul Gorj mai fac parte și vizite la diferite obiective de interes turistic și economic, cum ar fi: Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” din Târgu Jiu, mănăstirea Tismana, hidrocentrala subterană de la Tismana și Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara.