Tineri din Gorj în Cehia

Loading

În perioada 25.02 – 05.03.2017, 18 tineri din Gorj, care au făcut parte din delegația Asociaţiei Scout Society din Târgu-Jiu au participat în Cehia la cea de-a doua parte a proiectului – „Racismdoesnotbelongto XXI”,implementat în parteneriat cu grupul informal LUBLA, finanţat prin programul ERASMUS+. Prima parte a proiectului s-a desfăşurat începând cu 27 octombrie până pe 4 noiembrie 2016, în Săcelu, jud. Gorj.

Tinerii din Cehia și România au interacționat între ei, pe toată durata proiectului
Tinerii din Cehia și România au interacționat între ei, pe toată durata proiectului
Pe parcursul schimbului de tineri, participanţii au fost implicaţi în diferite activităţi participative
Pe parcursul schimbului de tineri, participanţii au fost implicaţi în diferite activităţi participative

Scopul proiectului a fost promovarea multiculturalităţii între tineretul european, ca metodă de dezvoltare durabilă a societăţii. Iar principalele obiective ale proiectului au fost: încurajarea multiculturalismului în rândul a 40 de tineri din cele două ţări (România şi Cehia); cunoaşterea, înţelegerea şi combaterea rasismului în societatea europeană; promovarea drepturilor universale şi europene, etc.
Tinerii au fost cazați într-un centru de cercetași în zona Kapraluv Mlyn, Cehia unde au fost organizate și o serie de activități pentru ei. Participanții au fost implicați în diferite acțiuni interactive, în care au discutat cu un sirian și o tânără din Afganistan diferite aspecte ale rasismului și cum sunt respectate drepturile acestor persoane, dar și diferite exemple din viața de refugiat. Aceste aspecte s-au concretizat și într-un alt workshop, unde tinerii au cunoscut mai multe informații despre refugiații din Nesehnuti. Participanții au mai vizitat și Muzeul Romilor și Cimitirul evreiesc din Brno unde au avut parte de prezentări și discuții pentru a înțelege diverse aspecte ale acestor culturi. De asemenea, tinerii au vizitat și orașul Brno, Vila Tugendhat, inclusă în patrimoniul UNESCO, care este o clădire istorică, devenită un prototip de pionierat al arhitecturii moderne din Europa.

Interacțiuni

Astfel, tinerii din Cehia și România au interacționat între ei, pe toată durata proiectului, iar la seara internațională chiar au învățat unii de la alții dansurile specifice fiecărei țări. Participanții în ultima zi au fost implicați într-un joc numit “LARP- situation at the borders” unde și-au dezvoltat cunoștințele, abilitățile de orientare și au îmbrăţişat valorile necesare pentru o cultură a drepturilor omului, cum ar fi nediscriminarea, demnitatea umană, egalitatea și respectul.
În final, putem spune că pe parcursul schimbului de tineri, participanţii au fost implicaţi în diferite activităţi participative, cum ar fi jocuri de echipă, jocuri de rol, discuţii facilitate, dezbateri şi lucru în grup, au participat la workshop-uri – activităţi care au condus tinerii către creşterea nivelului de apreciere a diversităţii europene şi la o acceptare a oamenilor indiferent de rasă, religie, etnie.

Acest proiect a fost o experiență inedită pentru mine, atât din punct de vedere al dezvoltării mele ca persoană, cât și din punct de vedere al temei și subiectelor abordate. Organizatorii și-au dat silința să iasă totul cât mai bine și să ne facă șederea mai plăcută. Atmosfera care s-a creat în timpul proiectului, între noi participanții, a fost una de înțelegere, de împărtășire a ideilor, de lucru în echipă. În concluzie, aceste 8 zile au reprezentat o experiență de neuitat, pe care aș vrea să o retrăiesc cu fiecare ocazie.
Antonius Eftenoiu

Proiectul pentru mine a fost foarte util și interesant. Acesta a avut loc într-un centru de cercetași de lângă orașul Brno, Cehia. Aici am avut posibilitatea să vizităm Muzeul culturii rome, unde am aflat mai multe informații despre populația de origine romă, cultura, obiceiurile și trecutul lor. De asemenea, am vizitat Vila Tugendhat, o clădire istorică inclusă în patrimoniul UNESCO, care a fost construită după anii 1900 la comanda unor evrei germani. Alte locuri importante pentru tema proiectului nostru au fost Moscheea din Brno, unde am cunoscut mai multe lucruri interesante despre musulmani și islam dar și cimitirul evreiesc, unde am aflat informații despre poporul evreu și ritualurile de incinerare.
La fel mi-a plăcut un joc interesant despre refugiați în care am fost împărțiți pe echipe fiecare având rolul său bine specificat de refugiat, medic, traficant și gardian.
Acest proiect a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea din Cehia. ”
Ioana Mladin