Mărţişorul din sufletul copiilor

Loading

În fiecare an, primăvara vine în viaţa noastră pregătită de sărbători. Cu mult timp înainte de 1 Martie, ziua astronomică a aşezării anotimpului în preocupările fiecăruia dintre noi, copiii şi profesorii de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu au ales o manieră inedită de a sărbători reîntoarcerea miracolului renaşterii şi speranţei în natură şi în viaţa omului. Însufleţiţi de entuziasm şi bucuria împlinirii prin artă, ei au dăruit mamelor şi femininelor din municipiul Târgu-Jiu un mărţişor original – Expoziţia de desene sugestiv intitulată „Mărţişorul din sufletul copiilor”, deschisă în sala de expoziţii „Florin Isuf” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Vernisajul s-a petrecut chiar în ziua de Mărţişor. La eveniment au participat prof. Codruţa Ivona Florescu, director al Palatului Copiilor Târgu-Jiu, Adrian Tudor, viceprimar al municipiului Târgu-Jiu, creatori din diverse domenii ale artei – scriitorul Ion Cepoi, caricaturistul Iulius Aurelian Şuţă şi etnologul Pompiliu Ciolacu, iubitori de artă, numeroşi părinţi şi elevi.
Cu acest prilej şi-au expus lucrările artistice cei peste 200 de elevi din cadrul cercurilor de pictură pe şevalet, coordonat de prof. dr. Georgiana Brandt, şi de protecţia mediului, coordonat de prof. Cristina Ciolacu. Desenele expuse reflectă preocupările elevilor de a da valoare trăirilor artistice, sensibilităţii şi talentului lor pentru pictura de şevalet şi pictura pe sticlă.
Este firesc să menţionăm participarea numeroasă a elevilor la aceste cercuri cultural-artistice din Palatul Copiilor Târgu-Jiu. Cei 300 de elevi înscrişi la cercul de pictură pe şevalet folosesc în activitatea lor modalităţi diverse de exprimare artistică precum tehnica în acrilic, tempera, goaşă, grafică. Sub penelul lor gândurile, ideile şi sentimentele, prin intermediul culorilor fermecate de pasiunea copiilor şi ochiul de maestru al profesorului lor, se ivesc pe pânză imagini care te fascinează şi îţi schimbă în bine clipele. Copiii te ajută să revezi toate minunile primăverii. De la floarea-simbol a anotimpului germinării, ghiocelul, la alte flori care inundă cu frumuseţe privirile şi vârstele, la portrete de copil, lumea plantelor şi insectelor de tot felul, a păsărilor-vestitori, la reproduceri din artişti celebri ai artelor vizuale.
Din cei 250 de elevi înscrişi la cercul de protecţia mediului, 150 îşi prezintă lucrările în această expoziţie. Cel mai mic participant este Elena Pereţeanu, o fetiţă de numai patru anişori. La polul opus se află Roxana Purdescu, elevă în clasa a X-a. Între lucrările expuse găsim şi grafica realizată de Elena Denisa Catrinoiu, elevă în clasa a IX-a, dispărută tragic într-un stupid accident de circulaţie. Desenele realizate într-o complexă tehnică a culorilor în ulei pictate pe sticlă transmit o mulţime de mesaje ale copiilor pentru prevenirea poluării mediului, ocrotirea şi apărarea naturii de factorii distructivi ai sănătăţii vieţii, dezvoltarea armoniei între om şi mediul înconjurător.
Manifestarea expoziţională a elevilor de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu este rezultatul unor activităţi profunde, de implicare artistică şi responsabilitate profesională ne-au obişnuit de-a lungul anilor prestigioasa instituţie de învăţământ a Judeţului Gorj şi personalul didactic de aici. La Palat, centrele de excelenţă sunt la ele acasă, fie că este vorba despre arta penelului, arta muzicală, dansul, domenii ale ştiinţei, culturii şi civilizaţiei umane, educaţia, sub toate aspectele ei generatoare de performanţă în cunoaştere, în formarea şi dezvoltarea personalităţii elevilor prin activităţi de tip nonformal, extracurriculare şi extraşcolare.
Expoziţia, care va fi deschisă până pe data de 10 martie 2017, este exemplul concret al profesionalismului şi implicării în educaţie prin artă.