Pași pe nisipul eternității

Autoritățile județene au organizat un amplu program de manifestări dedicate comemorării a 60 de ani de la trecerea în eternitate a lui Constantin Brâncuși. Acestea se vor desfășura în perioada 15-16 martie 2017, în mai multe localități ale Gorjului.

Miercuri, 15 martie 2017, la Baia de Fier, începând cu ora 11.00, va avea loc Festivitatea de dezvelire a statuii lui Constantin Brâncuși, realizată de Constantin Sinescu, la Casa Artelor din Baia de Fier, organizatori fiind: Fundația Culturală ”Gheorghe Mecu” din Baia de Fier, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj și Consiliul Județean Gorj. Începând cu orele 13,00, sediul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” din Târgu Jiu se va desfășura Teatrul labirint ”60 de ani de la trecerea în nesfârșire a lui Constantin Brâncuși”.
Organizatori sunt: Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, Consiliul Județean Gorj, Colegiul Național “George Coșbuc”din Motru.
Manifestările dedicate lui Brâncuși vor continua joi, 16 martie 2017, la Hobița, locul unde s-a născut marele sculptor. Începând cu ora 10.00, va avea loc depunere de jerbe de flori la Biserica din cimitirul Hobița, o slujbă de pomenire a sculptorului, hora de pomană. Va urma un microspectacol de teatru ”Brâncuși la Hobița” la Casa Muzeu „Constantin Brâncuși” de la Hobița, organizatori fiind Consiliul Local și Primăria Peștișani, Consiliul Județean Gorj, CJCPCT Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist ” Doina Gorjului”, în parteneriat cu Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu Jiu și Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”.
Tot în ziua de 16 martie 2017, la ora 10.30, se va desfășura la Mănăstirea Lainici o slujbă comemorativă și prăznuirea lui Constantin Brâncuși, organizată de Fundația ”Casa Brâncuși-Hobița”, Sfânta Mănăstire Lainici, Consiliul Local și Primăria Peștișani, în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj.

Evenimentele din Târgu Jiu

La ora 16,00, la Târgu Jiu, va avea loc joi, 16 martie 2017, lansarea albumului ” Stâlpii. Surse arhetipale pentru creația brâncușiană”, expoziție de fotografie, la sediul Bibliotecii Județene ”Christian Tell”, eveniment organizat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, Consiliul Județean Gorj, Muzeul Județean Gorj ” Alexandru Ștefulescu”. La ora 16.30 va avea loc, la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Sala ”Florin Isuf„ – vernisajul expoziției de sculptură Eric Perjovschi (Republica Moldova), organizator: CJCPCT Gorj, iar la ora 18.00 se va desfășura spectacolul de muzică, dans și poezie ”Pași pe nisipul eternității…”, la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu Jiu. Vor evolua pe scenă: Trupa AEROS a Federației Române de Gimnastică, Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, Cvartetul Liceului de Artă din Târgu Jiu, Mircea Suchici- violoncel, Cercul de gimnastică aerobică al Palatului Copiilor din Târgu Jiu, actorul Valeriu Bâzu, poeții Adrian Frățilă, Spiridon Popescu și Ion Cepoi. Organizatorii acestui ultim eveniment dedicat lui Brâncuși sunt: Consiliul Județean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, CJCPCT Gorj, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani.