Târgu Jiul, capitală a tradiţiei româneşti

Loading

Peste 60 de meşteri populari din 18 judeţe ale ţării vor participa, în aceste zile, la Târgu Jiu, la Târgul meşterilor populari din România, aflat în acest an la a VI-a ediţie. O dată cu deschiderea oficială, care va avea loc în data de 12 august 2010, vor fi vernisate  expoziţia stradală « Meşteri şi meşteşuguri în Gorj » a artistului fotograf Teodor Dădălău şi o expoziţie de pictură naivă a artistului plastic Ioan Nicoară, un ardelean stabilit de 30 de ani în Statele Unite Ale Americii.

Târgul meşterilor populari

Organizat de către Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru  Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Târgul meşterilor populari din România, aflat la cea de-a VI-a ediţie, cu desfăşurare în perioada 11-15 august 2010, se anunţă  promiţător în ceea ce priveste diversitatea produselor şi spaţiul de origine al participanţilor. Vor fi prezenţi meşteri populari reprezentând toate zonele tradiţionale româneşti, din judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bucureşti, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mureş, Maramureş, Prahova, Suceava, Vâlcea şi Timiş. Binecunoscutele căsuţe din lemn vor găzdui peste 60 de meşteri populari ce vor încânta locuitorii Târgu – Jiului, oferindu-le posibilitatea să-şi procure frumoase obiecte realizate în spiritul artei şi meşteşugului tradiţional românesc.

Deschidere oficială
Deschiderea Târgului va avea loc joi, 12 august, la orele 11.00, în zona centrală a Municipiului, odată cu vernisarea expoziţiei stradale « Meşteri şi meşteşuguri în Gorj » realizată de artistul fotograf Teodor Dădălău, o îmbinare  între imaginea trecutului şi prezentul palpabil prin numitorul comun al artei populare. De asemenea, în aceeaşi zi de joi, de la ora 12.00, la sediul CJCPCT GORJ, se va deschide o expoziţie de pictură naivă aparţinând pictorului Ioan Nicoară, un “Moţ din Arizona” – cum inspirat l-a definit titlul unui articol de prezentare a uneia dintre expoziţiile sale trecute.
„Vin în România ca în grădina raiului”
Ioan Nicoară este un român născut în localitatea Sohodol (Alba), emigrat în Statele Unite ale Americii în 1981. În ultimii ani, artistul vine tot mai des în ţară, organizând expoziţii în diferite localităţi, precum Deva, Zalau sau Cluj Napoca, acestora adăugându-se acum şi Târgu Jiul. Cu toate că a văzut multe ţări din întreaga lume şi apreciază frumuseţea fiecăreia, artistul spune ca nicăieri nu este ca acasă şi nici măcar America, patria lui adoptivă, unde trăieşte de aproape treizeci de ani, nu îi oferă atâtea satisfacţii precum Romania. „Am adus tablourile mele pe care le-am pictat de-a lungul mai multor ani, pentru că lucrez încet şi migălos. Mare parte din ele le-am pictat în Statele Unite din nostalgia dupa locul natal, dar am şi din Statele Unite, în special din Arizona, unde stau. Am fost în douăzeci de ţări ale lumii, dar când vin în România vin ca în grădina Raiului, nu exagerez.(…)”, se destăinuie artistul într-un articol semnat de maramureşeanul Andrei Gheorghe.

Viorel Surdoiu