Minerii de la Roşiuţa, alături de sinistraţii din Moldova

Loading

Sindicaliştii de la Roşiuţa continuă acţiunile de ajutorare a sinistraţilor din Moldova. Mai întâi au dus o serie de ajutoare, în primă fază, constituite din alimente, a urmat a doua serie, zilele trecute, iar acum donează 7% din salarii, urmând ca aceşti bani să fie viraţi în contul deschis pentru materialele de construcţie necesare pentru reconstruirea caselor luate de apă.

Sinistraţii au primit recunoscători delegaţia de la Roşiuţa
Sinistraţii au primit recunoscători delegaţia de la Roşiuţa

Primele camioane cu ajutoare au plecat spre Dorohoi, acolo unde, după primele inundaţii, autorităţile au considerat că e nevoie de ele. A urmat, zilele trecute, un nou transport, constituit, ca şi în primul caz, din alimente greu perisabile, pâine şi apă minerală. Acţiunea a avut loc în perioada 28-30 iulie 2010, minerii de la Sindicatul Liber Cariera Roşiuţa fiind îndrumaţi să ducă ajutoare în judeţul Suceava, comuna Pârteştii de Jos, unde mulţi oameni au rămas decât cu hainele pe ei, în urma viiturii. În total, cele două acţiuni de ajutorare s-au ridicat la valoarea de  55.000 de lei, reprezentând contravaloarea mesei calde pe 10 zile a minerilor de la Roşiuţa.

7% pentru sinistraţi
În prezent, se fac  liste la Cariera Roşiuţa cu angajaţii care sunt de acord să doneze şi 7% din salariu pentru sinistraţi, în contul deschis pentru materialele de construcţii necesare pentru reconstruirea gospodăriilor pentru cei care au rămas fără case, peste 1100 de mineri dându-şi, deja, acceptul. Această iniţiativă a plecat de la reprezentanţii administraţiei Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi majoritatea angajaţilor au fost de acord, cu toate că, la rândul lor, au rate la bănci şi alte cheltuieli angajate, pe care trebuie să le onoreze.

Informaţii neconfirmate oficial
Potrivit unor articole apărute sporadic în presă, există informaţii neconfirmate oficial, potrivit cărora „o parte a minerilor” se plâng că au fost presaţi să facă donaţiile de de mai sus. De asemenea,s-au împrăştiat informaţii, potrivit cărora, banii donaţi de mineri urmează să se ducă în buzunarele unor partide şi nu să fie folosiţi pentru sinistraţi. Secretarul general al Sindicatului Liber Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, spune, însă, că nimic nu e adevărat: „Personal am stat de vorbă cu oamenii, înainte de a fi semnat protocolul prin care urmau să fie făcute donaţiile. Personal am fost în Moldova, pentru a mă convinge că ajutoarele ajung la cine trebuie. Cât despre banii ce vor fi donaţi, imediat ce se va face viramentul în contul de solidaritate, voi cere o copie după ordinul de plată şi o voi afişa, pentru ca toţi colegii noştri să fie siguri că nu s-a făcut altceva cu banii lor. Cât despre presiuni, nici vorbă de aşa ceva. Chiar le-am spus oamenilor că, dacă administraţia face presiuni asupra lor, să ne aducă la cunoştinţă, nouă celor din conducerea sindicatului, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Iar ca dovadă că nu a fost ceva obligatoriu, stă faptul că există câţiva colegi care nu au fost de acord să doneze, nu au semnat listele şi nu au donat. Dar numărul lor este foarte mic.”