Președintele Comisiei Juridice din Senat, senatorul de Gorj Toni Greblă, a anunțat marți, 09.10.2012, că șefii Direcției Naționale Anticorupție și ai Parchetului General al României vor fi chemaţi la comisia parlamentară privind referendumul. Aceștia vor fi întrebați de ce au fost audiaţi oamenii „pe capota maşinii şi puşi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică”.
Toni Greblă a susţinut, la RFI, că era nevoie de înfiinţarea acestei comisii „în primul rând pentru a trage un semnal de alarmă asupra modului în care autorităţi şi instituţii ale statului înţeleg uneori să-şi facă datoria”.
Toni Greblă susţine că înfiinţarea comisiei nu este o interferenţă a politicului în actul de justiţie.
„Putem să zicem, dacă un organ al statului (CSM – n.r.) nu-şi face datoria sau refuză să-şi facă datoria, atunci asistăm cu toţii neputincioşi la acest fapt? Trebuie să existe procedura de a face ca statul să funcţioneze. În ceea ce priveşte interferenţa în actul de justiţie, nici pomeneală de aşa ceva! Este vorba însă de controlul reciproc şi de verificarea managementului instituţional, nu a unui anumit dosar. Altfel, fiecare putere n-ar da socoteală în faţa nimănui, ceea ce nu este de conceput. Unele acte ale Parlamentului sunt cenzurate de justiţie, Executivul este supus controlului parlamentar. Puterea judecătorească nu poate fi verificată, managementul instituţiei, nu pe soluţiile concrete dintr-un dosar sau altul. S-a creat acest fetiş, considerând că justiţia trebuie să funcţioneze sub un clopot de sticlă, în care nici măcar cu privirea nu avem voie să o urmărim!”, a arătat senatorul PSD.
Ponta atenționează
Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj, şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid. Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, 09.10.2012, că raţiunea noilor anchete ale DNA în cazul referendumului de demitere a preşedintelui este aceea de a se dovedi două milioane de voturi false până la alegerile parlamentare din 9 decembrie: „Trebuie să dovedească două milioane de voturi false până pe 9 decembrie. Întrebat cum vede anunţul DNA privitor la începerea urmăririi penale împotriva a 67 de persoane, Ponta a declarat:
„Trebuie să dovedim că au fost două milioane de voturi false, asta trebuie până pe 9 decembrie, după 9 decembrie nu mai interesează pe nimeni. Nu mi-am schimbat părerea asupra faptului că într-o ţară democratică oamenii nu sunt anchetaţi pentru faptul că au votat. Noi nu suntem o asemenea ţară, asta-i viaţa”.
De asemena, premierul a comentat inclusiv acuzele democrat-liberalilor cu privire la încălcarea principiului puterilor în stat prin înfiinţarea unei comisii de anchetă privind referendumul.
„«Se încalcă puterile statului», haideţi să fim un pic serioşi când vorbim de lucrurile astea. Când le încalcă, e în interesul ţării, dacă e invers, nu mai e – e încălcarea puterilor în stat (…) Sunt absolut convins că nu pot rămâne nesancţionate într-un stat de drept abuzuri comise împotriva oamenilor şi că trebuie să găsim în viitor prevederi constituţionale şi legale pentru ca cetăţenii să fie apăraţi de abuzurile unor instituţii”, a mai susţinut Ponta.
Comisia
Senatul a decis, luni, înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusă de senatori PSD şi PNL.
Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru și Sorin Constantin Lazăr, propuşi de grupul PSD, Ioan Ghișe și Cristian David propuşi de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR şi Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.
În cadrul dezbaterilor, liderul Grupului PDL din Senat, Crtistian Rădulescu a spus că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul pentru înfiinţarea acestei comisii, nu îşi vor desemna reprezentanţi şi că vor ataca la Curtea Constituţională o eventuală decizie în acest sens a Senatului.
Pregătiri pentru alegeri
În timp ce procurorii încă mai numără voturile de la referendum, România se pregătește de alegerile parlamentare. Biroul Electoral Central a stabilit calendarul alegerilor, după cum urmează: pe 30 octombrie trebuie depuse listele de candidaturi pentru scrutinul din iarnă, campania electorală urmând să înceapă pe 9 noiembrie și să se încheie pe 8 decembrie, la ora 7,00. Cel mai târziu, la data de 7 noiembrie candidaturile vor rămane definitive. În termen de trei zile de la rămanerea definitiva a candidaturilor, cel mai târziu la data de 10 noiembrie, se va stabili ordinea în care se tipăresc numele candidaților pe buletinul de vot. Cel mai târziu cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor, termen limită 25 octombrie, se vor tipări și comunica primarilor listele electorale permanente. Cu cel puțin 10 zile înainte de data alegerilor, termen limită 29 noiembrie, vor avea loc imprimarea buletinelor de vot și confecționarea ștampilelor cu mențiunea ‚votat’. Urnele se vor deschide duminică, 9 decembrie, la ora 7,00 și se vor închide la ora 21,00.