Doi competitor politici importanți la alegerile din iarnă : USL vs. ARD 2012

Loading

Se apropie alegerile parlamentare generale și avem doi competitori politici principali USL (PSD+UNPR+PNL+PC) și ARD (PDL+ PNȚCD+ FC+ PNR). Pe lângă aceștia, jocul politic îi va include, cel mai probabil, pe PPDD și UDMR.

Fotoliile parlamentare, vânate de politicieni
Fotoliile parlamentare, vânate de politicieni

Alegerile din 2012 vor avea o componentă de polarizare între principalii competitori, USL și ARD, astfel încât va conta în mod decisiv ce scoruri electorale au avut partidele componente ale celor două alianțe până în prezent. Pentru USL vom lua în calcul scorul obținut de PSD, PNL și PC iar pentru ARD scorul PDL, nefiind relevantă pentru comparație includerea altor competitori politici mici.
Avem astfel o medie pentru USL de 49,4% și pentru ARD de 30 %.
Pentru ca ARD să câștige, ar trebui ca, prin mobilizare electorală, timp de 2 luni, să ridice un scor de circa 23% la unul de 30%. Asta ar presupune o creștere de circa 50% a scorului electoral, destul de greu de obținut în contextul existenței alternativei PPDD, care ia din potențialul de creștere electorală pe polarizare. Astfel, pentru ca ARD să ajungă la 30%, pe lângă mobilizarea logisitică exemplară a aleșilor locali, este necesar un marș electoral forțat la maxim pentru atragerea nehotărâților și a celor care au fost alături de PDL când partidul obținea 35% (2009).
Pentru ca USL să câștige, ar trebui să își maximizeze șansele prin coroborarea votului politic al partidelor din alianță și maximizarea brandului USL, de alternativă electorală după 3 ani de criză economică și structurală. O mobilizare a aleșilor locali USL, de tipul celei tradiționale a PSD-ului din anii 90, poate fi o soluție organizatorică. Pentru USL provocarea este mai degrabă să își conserve capitalul actual, obținut după locale și referendum, nu să câștige prea mult din ce a rămas la zona de nehotărâți.
Ponderea voturilor valabil exprimate de principalii competitori