Sectorul energetic şi politica

Loading

Cornel ŞomâcuNu este un secret pentru nimeni că judeţul Gorj supravieţuieşte economic datorită exploatării cărbunelui şi producţiei de energie electrică, restul activităţilor ca pondere fiind nesemnificative. În aceste condiţii, toate partidele politice aflate vremelnic la Palatul Victoria au încercat să-şi impună proprii oameni în Energetica gorjeană consultând sau nu flilialele locale. Miza a fost de fiecare dată banul care se învârte în acest sector de la “băieţii deştepţi” care vând energia şi până la ultimul sector unde se produce cărbunele şi este nevoie de una sau de alta, inclusiv de utilaje revopsite care cică au fost retehnologizate. E vorba de multe licitaţii şi de bani grei care, lucru cunoscut, nu prea rămân în Gorj.
Şi totuşi, politicienii gorjeni încearcă să-şi impună oamenii la SNLO şi termocentrale ca şi la fiecare unitate mai mică pentru că dacă nu curge pică. Este de notorietate acum faptul că un director PNL al CE Rovinari a cotizat din greu la PSD dar a fost lăsat pe dinafară cu tensiuni în coaliţia locală sau, mai corect, în partidul cu mai mulţi trandafiri. Cele două partide guvernamentale, PSD şi PDL în funcţie de ponderea locală, îşi dispută acum funcţiile locale arbitrate de sindicatele lui Marin Condescu acuzate că ar avea o anume orientare. Că este sau nu aşa, credem că prioritatea ar trebui să fie în acest sector o activitate economică susţinută şi o strategie de evitare a crizei economice, lucru care nu se poate face cu oameni puşi astăzi şi schimbaţi mâine că aşa ar vrea nişte primari. Până la urmă, politicienii pot să-şi dea şi în cap, de fapt nici nu se va întâmpla niciodată în afara declaraţiilor politice, dar să meargă bine economia judeţului, ori tocmai acest lucru nu-l putem realiza până în prezent.
Marin Condescu este acuzat că ar fi tras sforile şi i-ar fi dat mutările în plic lui Florin Cârciumaru care nu ar mai fi avut nimic de făcut decât să le accepte, chiar dacă pe principalele funcţii era PDL şi ex-PSD. Nu am fost în spatele uşilor închise dar dacă noile numiri pe funcţii aparţin actualei coaliţii guvernamentale şi este vorba de oameni competenţi, puţin ar trebui să intereseze. Dacă sectorul energetic este acum funcţional credem că mai degrabă ar trebui să le mulţumim liderilor coaliţiei decât să-i înjurăm. Şi la câte probleme sunt sau vor urma, inclusiv faptul că nu ştim cine este stăpânul complexurilor energetice din punct de vedere legal, o soluţie rapidă era şi este imperios necesară.
Cât despre actuala criză din coaliţia de la Gorj legată de funcţiile din minerit, poziţia PSD-ului s-ar putea să  aducă deservicii acestui partid. Mai întâi că directorii de eşalonul doi din SNLO sunt ai PSD-ului iar apoi că aici sunt aşteptate concedieri colective pentru echilibrarea economică  iar social-democraţilor nu credem să le placă ideea  de a-şi lega numele de o asemenea realitate. Iar cu licitaţiile…, procedura e aceeaşi doar stăpânii se schimbă.
Indiferent de partid însă, scandalul cesionării creaţelor de 60 de milioane de euro unei firme de apartament trebuie rezolvat inclusiv prin trimiterea în judecată a vinovaţilor. Ne e teamă însă că va fi vorba tot de un scandal fără vinovaţi cum a fost cu BNP-ul. Aşa că cine are urechi de auzit?