O sărbătoare alături de colegi și colaboratori apropiați

Loading

Cu ocazia Zilei Mondiale a Televiziunii, 21 noiembrie, săptămânalul ”Vertical” și N-SAT TV au organizat un moment festiv dedicat celor 10 ani de presă scrisă și celor trei ani de televiziune. Într-un decor select și…medieval, cei mai apropiați prieteni și colaboratori au ținut să marcheze acest moment prin prezență și mesaje emoționante. Consiliul Județean Gorj a trimis înscrisuri de onoare celor două organe de presă care au marcat într-un mod constructiv mass-media gorjeană în ultimii ani.

Obiectivele îndrăznețe se pot atinge doar cu oameni de calitate, iar presă independentă e un obiectiv foarte îndrăzneț, dar nu imposibil de atins
Obiectivele îndrăznețe se pot atinge doar cu oameni de calitate, iar presă independentă e un obiectiv foarte îndrăzneț, dar nu imposibil de atins

Într-o perioadă când tot mai multă presă dispare ca urmare a dificultăților de tot felul, la Târgu-Jiu continuă să existe de 10 ani Săptămânalul ”Vertical”. Și pentru că nu trebuia să fie singur printre atâtea cotidiane și televiziuni, de trei ani există și Televiziunea N-SAT TV, tânără dar extrem de dinamică după cum spun unele clasamente de audiență.

La început a fost ”Verticalul”

Într-un început de noiembrie 2005, cu o vreme la fel de caldă și surprinzătoare, vedea lumina tiparului primul număr al săptămânalului VERTICAL. Încet dar sigur, publicaţia a devenit o constantă a presei gorjene, apreciată şi respectată în medii relevante. Prin curtea acestui săptămânal au trecut de-a lungul anilor foarte multe nume, unele cu relevanţă în plan regional şi naţional, o parte ne-au fost aproape la sărbătoarea de un deceniu sau, cum remarca dascălul şi omul de presă Ion Elena, tânărul „Vertical” tocmai se pregăteşte de clasele gimnaziale. Printre cei care au onorat invitaţia VERTICAL şi N-SAT TV s-au numărat neobositul reporter al „Imaginilor în cuvinte” Ion Elena, tânăra şi distinsa doamnă Cristina Vasiloiu-managerul Arhivelor Gorjene, scormonitorul în colbul vechilor documente şi un prieten drag, Daniel Cismaşu, dar şi tânărul şi valorosul căutător al eroilor ţării, prof. Andrei Popete Pătraşcu. A ţinut trena sus din partea Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, aşa cum a făcut-o de nenumărate ori în paginile „Vertical”, dr. Albinel Firescu. A lipsit motivat dr. Marius Buzera, una din vocile distincte din Educaţia gorjeană. A făcut legătura între cele două instituţii media, deopotrivă ziaristul şi omul de televiziune Dorin Brozbă, cel fără de care cultura gorjeană ar fi mai săracă. Responsabili cu stabilitatea şi cu apariţia sutelor de numere „Vertical” au fost Aura Stoenescu şi Cornel Şomâcu, cei care au năşit şi crescut acest brand media.Şi pentru că trecutul este demn de amintit, a ţinut să facă acest lucru doamna Violeta Tătaru, director Camera de Conturi Gorj, cea care a trimis un mesaj emoţionant tuturor participanţilor.
S-au scurs deja 10 ani din momentul când câţiva împătimiţi în ale presei s-au hotărât să fondeze un alt tip de publicaţie, una care să nu reprezinte interesele unui patron ci pe ale tuturor gorjenilor. A fost extrem de greu, unii dintre colegii de presă spuneau că va fi o adevărată performanţă dacă o să împlinim anul, după câte se vede suntem sănătoşi şi voinici şi la 10 ani şi, ne dorim, să rămânem la fel încă mulţi ani de acum înainte. Ne-a ţinut în viaţă în primul rând dorinţa de a face presă, fără excese şi fără partipriuri, dorinţa de a fi mai buni decât colegii noştri şi, cu siguranţă, respectul pe care ni l-au acordat cititorii şi partenerii au contat la fel de mult. În cele aproape 500 de numere de VERTICAL aţi putut găsi anchete şi investigaţii, materiale în exclusivitate pe diverse teme, economia Gorjului aşa cum este ea dar şi cultură şi învăţământ. Ne place să ne raportăm la nişte parteneriate solide pe care le avem cu instituţii de prestigiu din judeţul nostru: Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Muzeul Judeţean ”Alexandru Ştefulescu”, Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, Fundaţia Cultural-Ştiinţifică ”General Gheorghe Magheru” şi exemplele ar putea continua, tuturor le mulţumim şi sperăm ca această colaborare să capete noi valenţe în viitor. Suntem un reper în viaţa culturală a Gorjului, preluarea de către colegii noştri a unor materiale cu voie sau fără de voie ne arată că suntem de luat în seamă iar implicarea săptămânalului VERTICAL şi al TELEVIZIUNII N-SAT TV în diverse proiecte este astăzi cunoscută şi apreciată de o serie de factori. Celor care fac această publicaţie, mai puţini ca altădată dar cu suflet mare, le revine meritul de a lăsa ceva în urma lor.
VERTICALUL lasă în urma lui pagini de istorie locală şi cărţi scrise apărute în avanpremieră, ne gândim aici la paginile alocate Societăţii de Ştiinţe Istorice, filiala Gorj, Muzeului Judeţean ”Alexandru Ştefulescu” şi Serviciului Judeţean Gorj a Arhivelor Naţionale. Nu este puţin lucru să strângi la un loc tot ce are mai reprezentativ această ştiinţă la nivelul judeţului şi chiar a ţării. Promovăm tot ce înseamnă act cultural atât în ediţia print cât şi în cea electronică, condiţia fiind să fie vorba de lucruri serioase. Cei care ne reproşează poate că nu şi-au găsit locul în paginile noastre să înţeleagă că nu vom face rabat de la calitate dar şi că spaţiul nostru tipografic este limitat.
Am lăsat voit la urmă subiectele legate de viaţa politică, veţi găsi totdeauna materiale de acest gen în paginile noastre dar nu va conta niciodată despre ce partid dăm informaţii. În VERTICAL au găsit  spaţiu toate partidele politice, condiţia fiind importanţa pentru  viaţa gorjenilor. Ne place să credem că am fost verticali aşa cum ne-am propus când am demarat acest proiect. Nu ne rămâne decât să vă mulţumim că aţi fost lângă noi până acum şi să sperăm că acest lucru se va menţine, cu câştiguri de ambele părţi, şi în perioada următoare. Cele de mai sus sunt doar câteva gânduri exprimate la moment aniversar.

N-SAT TV, numărul 1 e!

Recunosc că acest titlu mi-a fost sugerat de un prieten de pe Facebook al VERTICALULUI, dar exprimă o realitate, în multe localităţi din Gorj suntem numărul 1 prin voia telespectatorilor noştrii. Dacă rolul principal revine Elisabetei şi lui Gigi Vasile, realizatorii noştri pe Folclor, Socialul, Educaţia şi Istoria joacă un rol important prin Aura Stoenescu, Cornel Şomâcu, Mihaela Andreescu. Suntem acolo unde se întâmplă ceva relevant în domeniul cultural prin neobosiţii Aura Stoenescu şi Daniel Norocea, oamenii cărora li se datorează ascensiunea N-SAT TV pentru că se străduiesc de trei ani să arate că ziua nu are doar 24 de ore. De la „Rădăcini” la „Şcoala Gorjeană” şi de la „Petale de cântec” la „Muzică şi poveste”, trecând prin „Viaţa Gorjului” şi „Panoramic”, telespectatorii au descoperit o lume specială în care evadează seară de seară.
În decembrie 1996, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat data de 21 noiembrie drept Ziua Mondială a Televiziunii, în semn de sărbătorire a zilei în care s-a desfăşurat primul Forum Mondial al Televiziunii, în urmă cu 19 ani.Secretarul general ONU spunea atunci că „Televiziunea poate reprezenta o forţă impresionantă a binelui. Poate educa mulţi oameni în privinţa lumii care îi înconjoară. Ne poate arăta cât de multe avem în comun cu vecinii noştri, apropiaţi şi depărtaţi. Şi poate aduce lumină în colţurile întunecate, măcinate de ignoranţă şi de ură.”. Ne place să credem că am reuşit acest lucru în fiecare minut de emisie.
La sărbătoarea N-SAT TV-VERTICAL au fost prezente multe personalităţi din domeniul televiziunilor prin cablu, mulţi artişti din domeniul folclorului şi foarte mulţi prieteni, tuturor le mulţumim şi le dăm întâlnire la aniversările viitoare.