Săptămânalul ”Vertical”, zece ani din istoria Gorjului (II)

Loading

Cel mai longeviv săptămânal gorjean, cu apariție neîntreruptă din anul 2005, ”Vertical” împlinește un deceniu de existență. Încercăm să marcăm evenimentul printr-o trecere în revistă a principalelor evenimente din cei 10 ani de existență, perioadă care se înscrie în istoria acestor meleaguri. Remarcăm performanța economică și editorială a apariției acestei publicații pe print într-o perioadă când tot mai multe ziare mor sau se refugiază în on-line.

Aura Stoenescu, omul responsabil cu anchetele la VERTICAL
Aura Stoenescu, omul responsabil cu anchetele la VERTICAL

În anul 2005 când se năștea ”VERTICAL”, presa scrisă încă juca un rol important în Gorj și în țară. Treptat, radiourile și televiziunile au sufocat printul prin rapiditate și accesul facil la informație. Drumul a fost unul singur, oamenii de presă scrisă au fost forțați să găsească o tribună din media electronic ca să-și păstreze influența în viața cetății. Preocupările presei au rămas aceleași și, cu siguranță, ”Vertical” a rămas un reprezentant consecvent al acesteia. Din aceste necesități, în urmă cu trei ani s-a născut N-SAT TV.

Unde sunt pădurile Gorjului?

Cei care cunosc evoluția săptămânalului nostru știu că un capitol important a fost jucat de investigațiile publicate. Și câte lucruri s-ar fi corectat în Gorj dacă autoritățile competente ar fi investigat la timpul potrivit cele relatate de Aura Stoenescu despre jafurile din pădurile Gorjului. Când s-a hotărât cineva să ne dea dreptate oficial, ”aurul verde” al Gorjului este mult diminuat de afaceriști și funcționari corupți. Cele semnalate de ”Vertical” pe aceste spețe cu mulți ani în urmă abia recent au intrat în colimatorul autorităților, o dovadă clară că au existat complicități care pot fi dovedite.
Afacerea muntelui Dumitra a devenit publică datorită contribuției colegei noastre Aura Stoenescu. Așa a putut afla un întreg județ cum moştenitorii unui anume Chifu au revendicat mai multe sute de hectare de pădure de pe Muntele Dumitra, din Parcul Naţional „Defileul Jiului”, cu toate că nu aveau acte şi dovezi decât pentru jumătate. Pe traseu a apărut un afacerist, Liviu Pătraşcu, care a cumpărat drepturile succesorale de la trei din cei patru moştenitori ai lui Chifu. Mai târziu, probabil că vă amintiți, Pătrașcu a schimbat Dumitra pentru 720 de hectare de pădure în Tismana și Crasna. Iar aceste lucruri se întâmplau cu 7-8 ani în urmă. Între timp, dintr-o serie de articole din 2014, aflăm că ”Pădurile noastre au dispărut, averile lor au crescut”(9 octombrie 2015)pentru că ”În ultimii ani, sute şi sute de hectare de teren forestier au fost retrocedate, legal sau mai puţin în litera legii după cum s-au sesizat autorităţile într-un final şi au dispărut în urma unei exploatări nemiloase pe raza judeţelor Gorj şi Vâlcea. Cei care au acţionat contrar interesului public, există dosare deschise de autorităţi dar neduse până la capăt în această direcţie, ocupă funcţii de inspectori în cadrul ITRSV Vâlcea. Cei vinovaţi de tăierea ilegală a pădurilor la Tismana şi Crasna, la Novaci şi Baia de Fier şi în munţii Vâlcii, sunt aceiaşi funcţionari care s-au îmbogăţit nemăsurat. ”
Și nu au fost singurele subiecte abordate cu profesionalism, în ”Vertical” s-a vorbit prima dată și cu mulți ani în urmă de furturile de țevi și cărbune din actualul CEO, despre învârtelile unor primari care între timp au ajuns și pe la închisoare, despre nenumărate abuzuri pe legile fondului funciar și multe alte lucruri. Am fost totdeauna o voce distinct în peisajul media județean și nu de puține ori lucrurile semnalate de noi au ajutat autoritățile când ”au avut urechi să audă”, cum spune cronicarul.
Săptămânalul ”Vertical” a abordat subiecte diverse, de la ”Licitație aranjată pentru dirigenție de șantier la UCB”(nr 182/2009) la ”200 de hectare de pădure, la cheremul Comisiei Padeș”(nr 200/2009) sau ”Jiul-drumul gunoaielor”(nr 206/2009). Alte material și tot atâtea subiecte de dezbatere publică :”Familie acuzată de spionaj industrial”(nr 229/2010), ”Sectoare întregi din economia Gorjului rămân în afara controlului fiscal”(234/2010) sau ”Calamitate în pădurile crăsnarilor”(nr 244/2010).

Au publicat în VERTICAL

În cei 10 ani de VERTICAL au publicat în paginile sale pe lângă ziariștii și colaboratorii constanți și foarte multe personalități din diverse domenii, de la primari la lideri de sindicat și de la șefi de deconcentrate la profesori, medici, psihologi, economiști etc. Memoria hârtiei și cea electronică îi reține, ne mulțumim să amintim aici pe Cristian Toader Pasti-directorul Parcului Industrial Bumbești Jiu, senatorul și liderul de sindicat Ion Rușeț, Alexandru Bratu-actual director al Școlii Populare de Artă, Ion Elena-director CJRAE Gorj dar și pe Codrin Scutaru, fost secretar de stat la Ministerul Muncii. (Va urma)