La începutul acestei săptămâni s-a stins din viaţă la Bucureşti, cu doar o lună înainte de a împlini 90 de ani, Sanda Tătărescu Negropontes, fiica lui Gheorghe şi Arethia Tătărescu, persoane foarte importante pentru istoria Gorjului. Aceasta a revenit în Gorj după 1990 iar de numele ei se leagă donaţia făcută Muzeului Curtişoara cu acel ansamblu care a preluat numele familiei. Pentru o scurtă perioadă a fost senatoare pe listele Partidului Naţional Liberal.
Pentru cititorii VERTICALULUI, Sanda Tătărescu nu este un personaj necunoscut, ea revenind de mai multe ori în materialele despre tatăl său, de mai multe ori prim-ministru al României. Familia Tătărescu reprezintă un reper important în istoria naţională şi unul special în istoria locală. Sanda, ultimul reprezentant al ilustrei familii, a venit în Gorjul natal de mai multe ori în ultimele două decenii. A reuşit, de asemenea, să facă multe pentru memoria acestei familii publicând inclusiv mai multe cărţi.
Drama unei vieţi
Sanda Tătărescu s-a născut la Târgu-Jiu, în 15 august 1919. Şcoala primară şi liceul le-a făcut la Institutul Catolic de Maici Notre-Dame de Sion. Între 1934 şi 1937, tatal Sandei Tatarescu a fost premierul României. Sanda a făcut doi ani într-un an şi şi-a dat bacalaureatul la “Şcoala de fete Regina Maria”, după care a plecat la Londra, unde a studiat muzeologia şi decoraţiuni interioare. Sanda Tătărescu a fost prezentată la Curtea Regală a Angliei ca debutantă în lumea mondenă. La Bucureşti s-a inscris în 1939 la Facultatea de Drept, pe care însă nu a terminat-o niciodată.
Anii comunismului au fost foarte grei pentru aceasta. În 5 mai 1950, Gheorghe Tătărescu a fost arestat şi condamnat la închisoare, iar pe 15 august, chiar de ziua ei, Sanda a fost luată de lîngă cei doi copii mici şi de lângă soţ şi arestată. Familia ei a fost aruncată în stradă. În perioada în care a fost închisă, Sanda a fost plimbată prin mai multe închisori. Întoarsă în sînul familiei în 1953, Sanda i-a găsit pe cei dragi mutaţi la Crucea de Piatră. În 1955 a fost eliberat din inchisoare şi Gheorghe Tătărescu, iar familia a primit o casă în zona Casin din Bucureşti. Dar fostul premier s-a întors din inchisoare bolnav de tuberculoză, a şi murit în anul următor.
Primul fiu i-a murit iar Gheorghe, fiul cel mare al familiei Negropontes, s-a căsătorit la 25 de ani cu fiica istoricului Andrei Oţetea, au plecat în Franţa şi au rămas acolo. Sanda Tătărescu a rămas în ţară dar a fost permanent şicanată de Securitate. După Revoluţie, Sanda Negropontes a fost senator de Gorj în legislatura 1990-1992 din partea Partidului Naţional Liberal. Aceasta spunea într-un interviu publicat în perioada aceea: „Tata a făcut enorm pentru Gorj. O fabrică de ţigări, fabrica de armament de la Sadu, a refăcut 14 biserici. Nici acum gorjenii nu l-au uitat”.Sanda Tătărescu va fi înmormântată vineri, 24 iulie a.c.