Salcie sfințită, pește cu mujdei și mulți sărbătoriți, de Florii

Astăzi, 17 aprilie 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Această zi marchează intrarea lui Iisus Hristos în Iesrusalim. Femeile merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a fi sfințite și este dezlegare la pește. De asemenea, de Florii e ziua celor care poartă nume de floare.

Ce facem cu salcia sfințită

De Florii, preoții sfințesc, în biserică, crengile de salcie. Acestea înlocuiesc ramurile de măslin, cu care a fost întâmpinat Iisus de oameni, când a intrat în Ierusalim, călare pe un asin. Tradiția spune că, după ce ascultă slujba, credincioșii trebuie să ducă acasă crengile de salcie și să le pună la icoană, unde vor rămâne mult timp, chiar și după ce se usucă. Există și zone în care se păstrează obiceiul ca oamenii să se încingă în jurul taliei cu salcie, după ce a fost sfințită, în ziua de Florii, pentru a scăpa de durerile de mijloc. De asemenea, fetele mari pun crengile de salcie sfințită sub pernă, existând credința că vor deveni mai frumoase și se vor mărita în acel an. Și agricultorii au ritualurile lor. Ei pun crengi de salcie sfințite la pomii fructiferi și la vie, pentru a rodi mai bine, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.

Peștele, regele mesei, de Florii

În ziua de Florii se mănâncă pește, cu toate că e post, aceasta fiind a doua dezlegare dată de biserică pentru credincioși, în postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Se spune că Iisus a cerut, în această zi, să mănânce pește, iar cine va respecta obiceiul se va lecui de orice boală. Peștele se prepară în diverse moduri, dar cel mai mult e preferat peștele la grătar, sau prăjit în tigaie, cu mămăliguță și usturoi. Cine are, însă, mai mult timp la dispoziție, poate face o saramură, sau o ciorbă pescărească.

Ziua celor ce poartă nume de floare

De Florii e și ziua celor ce poartă numele de Florin, deși nu e nume de floare, dar se consideră că vine de la numele sărbătorii. De altfel, potrivit statisticilor existente, în România sunt peste 300.000 de bărbați și copii cu acest nume. În ordinea numărului celor ce-și sărbătoresc ziua numelui astăzi, mai putem enumera: Viorel, Viorica, Margareta, Florentina, Camelia, Crina, Violeta, dar sunt și nume mai rare, precum Micșunica, Panseluța sau Crizantema.