„Clubul minților deschise” a fost lansat vineri, 24 noiembrie, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Tema primei activități a fost „Fotografia, de la izvor documentar la amintire de familie”. Într-un cadru nonformal și prietenos, participanții au avut ocazia să afle informații despre rolul fotografiei de-a lungul timpului, dar și să deprindă practici necesare oricui dorește să facă o fotografie mai bună, în cadrul unui atelier interactiv de artă și tehnică fotografică.
Pornind de la fotografiile aflate în colecțiile Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, coordonatorii atelierului au scos în evidență informațiile de factură socială, economică, istorică, fizică, naturală, sau tehnologică pe care fotografia le oferă, reprezentând un adevărat izvor documentar pentru oamenii din viitor. De asemenea, s-a discutat despre diferitele suporturi pe care fotografia le-a avut de-a lungul timpului – de la plăcuțe, carton, hârtie fotografică și ajungând, până în zilele noastre, la formatul său digital.
Așa cum se știe, pe lângă rolul său documentar, fotografia are o mare importanță în viața de familie. Dacă, inițial, aceasta era apanajul celor înstăriți și era folosită doar pentru a marca evenimente mari din viață (precum căsătoria, botezul, etc.), astăzi, fotografia e accesibilă tuturor și poate fi făcută oricând, chiar cu telefonul mobil. De aceea, participanții au fost interesați să afle anumite secrete ale profesioniștilor în materie, pentru a putea face o fotografie cât mai bună. Aceste informații sunt legate, printre altele, de încadratură, luminozitate, sau distanța față de obiectiv, toate fiind puse în practică pe loc, în cadrul atelierului, într-un mod interactiv.
Această primă activitate a „Clubului minților deschise”, înființat pentru cei care doresc să-și îmbogățească cunoștințele în diverse domenii, învățând de la specialiști, să socializeze și să petreacă un timp de calitate alături de oameni cu care împărtășesc aceleași valori, face parte din cadrul proiectului „Privind spre viitor – un muzeu rezilient și instruit”, coordonat de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și finanțat prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie 1 – Educația Adulților.
Acțiunile de acest fel vor contiuna, urmând ca noile activități să fie anunțate pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/muzeulgorj . Cine dorește să se înscrie în „Clubul minților deschise”, să poată participa la activitățile viitoare și chiar să propună noi teme, ce ar putea fi abordate pe viitor, trebuie doar să trimită un mesaj pe Whatsapp, la numărul de telefon 0766.314.582. Vârsta minimă a participanților este de 35 de ani, iar pe perioada desfășurării proiectului, finanțat din fonduri europene, participarea este gratuită.