”MONUMENTELE GORJULUI VORBESC”-competiție sub semnul Zilei Naționale

Loading

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a desfășurat, la Târgu-Jiu, a doua ediție a Concursului Județean de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc”, manifestare dedicată Zilei Naționale a României. Zeci de elevi și-au prezentat munca și talentele într-o competiție școlară atipică, elevii readucând în atenția publică, cu ajutorul imaginilor și cuvântului, monumente ale Gorjului. Potrivit profesorilor evaluatori, a fost o ediție de înalt nivel, în care au fost prezentate obiective istorice de pe tot teritoriul județului.

Este pe cale să devină o tradiție ca, în preajma Zilei Naționale a României, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Societatea de Științe Istorice Gorj să organizeze o manifestare de anvergură, dedicată istoriei. Pentru al  doilea an consecutiv avem Concursul Județean de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc”, un proiect educațional în care elevii trebuie să meargă pe teren, să vadă și să cerceteze monumentul, să meargă în arhive, să cerceteze resursele de istorie orală ș.a. A rezultat și în acest an o manifestare științifică de înaltă ținută, care i-a purtat pe toți cei din sală, de la Târgu-Jiu și Curtișoara, la Godinești, Stănești, Cornești, Bălești și Lupoaia ș.a. Nu a lipsit mănăstirile Tismana și Cămărășeasca, dar nici site-ul arheologic de la Polovragi, sau Casa  Moangă de la Târgu-Jiu.

Iubitori de istorie

Elevii participanți s-au dovedit buni  cunoscători ai patrimoniului cultual gorjean. La categoria LICEU premiile au fost împărțite în ordine de Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”(coordonator prof. Elvis Istudorescu”), Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”(coordonator prof. Manuela Săvulescu) și Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”(coordonator prof. Mihaela Ioniță-Niculescu). La secțiunea GIMNAZIU, concurența a fost mult mai mare, remarcații competiției fiind de la  Școala Gimnazială Nr. 1 Motru (prof. Jana Raț), Școala Gimnazială Godinești(prof. Alina Bordînc), Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”(prof. Manuela Săvulescu), Școala Gimnazială ”Antonie  Mogoș” Ceauru(prof. Dorel Șorop), Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Cornești(prof. Elena Iorga Vasilcan), Liceul Tehnologic Baia de Fier(prof. Cristina Cotorcea), Școala Gimnazială Albeni(prof. Sorin Vasile Popescu),  Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”(prof. Vasile Udroiu), Școala Gimnazială Câlnic(prof. Cătălin Frătuțu), Școala Gimnazială Godinești(prof, Elena Bivolaru), etc.

Elevii au primit premii în diplome, cărți și reviste, CD-uri și DVD-uri și altele, toate oferite de Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și Fundația Cultural-Științifică ”Gheorghe Magheru”, dar și de la omul de cultură Adrian Tudor-Drăghici.

Comisia de Evaluare a acestui Concurs Județean de Istorie i-a avut în componență pe profesorii Marcela Mrejeru, Angelica Necșulea, Grigore Alexandrescu, Gabriel Sarcină, Claudiu Mărăcine, Dănuț Lupulescu, Nicolae Negrea, Maria Cilibiu, Teodor Mergea, Albinel Firescu, Cristina Paula Vasiloiu, Marius Buzera ș.a.

Patrimoniul gorjean, o prioritate

Gorjul este un județ cu un patrimoniu foarte important și de luat în seamă. Ca un exemplu, monumentele de arhitectură se întâlnesc în toate zonele județului, iar bisericile constituie cea mai importantă parte – 184 de biserici, din care 119 din lemn şi 65 de zid. Reținem că o  statistică a bisericilor de lemn din România, înscrise în Lista monumentelor istorice, arată că Gorjul se poate mândri ca fiind judeţul cu cele mai multe astfel de obiective de patrimoniu cultural naţional.

Demersurile elevilor, prin proiecte educaționale, sunt salutare, din acest punct de vedere. La nivel mondial, se pune tot mai mult accentul pe protecția patrimoniului cultural, iar faptul că elevii gorjeni sunt tot mai preocupați de acest lucru ne arată că viitorul arată bine din acest punct de vedere. Societatea de Științe Istorice din România a inițiat, în ultimii trei ani, un concurs național cu acest obiectiv. ”Patrimoniul cultural, istoric și natural – zestrea comunităților locale” este un concurs național de cercetare istorică și de promovare a patrimoniului local. Ediția a III-a, desfășurată între februarie-octombrie 2023, a avut câștigători și din Gorj, de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”Ceauru-Bălești și Liceul Tehnologic Baia de Fier.

Proiectul SSIR îşi propune, pe lângă documentarea patrimoniului local şi completarea informaţiilor cu acces deschis publicului larg, câteva importante obiective educaţionale şi de conştientizare a opiniei publice, şi anume: implicarea elevilor din învăţământul preuniversitar şi a studenţilor în activităţile din viaţa comunităţilor locale, dezvoltarea spiritului civic, creşterea gradului de conştientizare a necesităţii protejării, conservării şi promovării patrimoniului şi valorilor culturale locale, constituirea unei arhive a bunurilor de patrimoniu la nivelul comunităţilor înscrise/documentate şi a unei hărţi a obiectivelor locale care să sprijine dezvoltarea turismului cultural.