S-a dus boom-ul imobiliarelor

Loading

Cornel ŞomâcuDe luni de zile, la Târgu-Jiu şi în tot Gorjul, doar fraierii şi disperaţii cumpără şi vând locuinţe. Desigur, mai există un număr redus de tranzacţii între rude sub diverse contracte şi obligaţii. Restul e un blocaj general unde vânzătorii aşteaptă să se întoarcă preţurile din vara trecută, iar cumpărătorii ca preţurile să se ducă şi mai jos. Şi, cu riscul de a supăra pe proprietarul de bloc ceauşist, preţul acelor locuinţe continuă să fie supraevaluat cu cel puţin o treime. Ca să nu mai spunem că acelaşi proprietar, acum fermier pe pământurile strămoşilor, obţin bani frumoşi prin închirierea la negru a locuinţelor. S-ar putea ca procentul locuinţelor închiriate fără acte la Târgu-Jiu să depăşească 10 000, cifră impresionantă, dar oferită de specialişti imobiliari şi de la Municipalitate.
La Târgu-Jiu se pune, încă, semnul egal între blocurile de 20 şi de 40 de ani şi chiar între cele mai noi, puţine de altfel. Nu e normal ca un coteţ ceauşist nedecomandat din zona Casa Tineretului sau Mioriţei să coste cam la fel cu Zona Victoriei 2 sau Bulevardul 1 Mai. Cine vinde aşa, poate să-şi deschidă o agenţie imobiliară, iar cine cumpără în atari condiţii şi la preţurile cerute are nevoie cel puţin de un consult medical. A fost nevoie ca băncile să îşi închidă robinetele ca să ne revenim la normal deşi, personal, sunt curios cum vor vinde băncile garanţii imobiliare  de 2 miliarde de lei vechi pe Minerilor sau Mioriţei, bineînţeles, asta dacă va fi cazul.
Imobiliare înseamnă însă şi terenuri, preţurile fiind ţinute sus la Târgu-Jiu de lipsa ofertei particulare şi o încrengătură de firme care evoluează mai mult sau mai puţin pe lângă Municipalitate. La Târgu-Jiu terenurile nu se mai cumpără cam de multişor, pentru că proprietarii cer preţuri prohibitive, iar eventualii speculanţi şi-au închis porţile din pricina lipsei de beneficii imediate. Terenurile de la Târgu-Jiu sunt mai scumpe ca în Bucureşti, dovada cea mai concretă fiind că însuşi Gigi Becali s-a speriat şi a renunţat. Să vă mai amintim de faptul că într-un judeţ cu salarii mari (mine, energie, petrol, bănci) mall-urile stau deoparte din pricina terenurilor de negăsit la preţuri accesibile?
Afacerile imobiliare ca şi cele cu maşinile second-hand sunt deja amintire. Şi la Târgu-Jiu, ca şi în restul ţării, şmecherii vor trebui să pună mâna pe muncă. Sau se descopere alte afaceri miraculoase şi cu bani mulţi.