România, după europarlamentare

Loading

ANDREI-POPETEAdevărata problemă a României nu este economia, care, în sine, nu ar merge atât de prost, luând în calcul ajutorul din partea Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene, spun analiştii internaţionali, aceştia uitând parcă să precizeze că tot noi îl vom suporta, în timp. Problema este în continuare la clasa politică, la guvern şi la preşedinte.
Să nu uităm, chiar dacă încă nu se pun în practică, există şi un set de măsuri şi programe pentru reforma sistemului fiscal, condiţie impusă de instituţiile internaţionale, dar cine are timp pentru aşa ceva. Degeaba există şi finanţare şi programe pentru accesarea fondurilor europene, dacă nu avem şi specialiști care să distribuie banii şi să aplice măsurile. Să ne mai mire că doamna Udrea, la vremea ei, a fost „cea mai ministră”, reuşind „absorbţia” celor mai multe fonduri, cu tot cu pantofii cu toc şi pantalonii strâmţi ai domniei sale?
Felul în care guvernul Ponta a gestionat până în prezent situaţia economică a României lasă în continuare de dorit. Acest lucru s-a văzut chiar și în prezența de duminica la vot a românilor pentru europarlamentare. Fie vorbim despre euroscepticism, fie despre faptul că românii s-au săturat de promisiuni.
Și cum altfel când, drept răspunsuri din partea specialiștilor români, primim explicații care frizează nepriceperea: „În ciuda riscurilor de implementare a noilor programe de redresare economică, mai ales în plan fiscal, credem că programele României cu FMI și U.E. îmbunătăţesc şi în continuare perspectivele ţării pe termen mediu.” Concluzia? Se poate vorbi despre „măsuri luate pentru conservarea principalelor funcţii ale economiei, aflată în plin proces de redresare, reducându-şi consumul şi aşteptând vremuri mai bune, atât pe plan naţional, cât şi european.”
Cu alte cuvinte, politica paşilor pe loc practicată și de alte guverne continuă. Dacă un astfel de răspuns aduce lămuririle necesare înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Pentru mine însă, o astfel de abordare nu face decât să arate, lipsa de atitudine şi interes, atunci când vorbim de economia românească.
Să nu credem că estimările ultimelor luni ne plasează favorabil în contextul internațional economic. Să ținem cont de faptul că orice campanie electorală aduce întotdeauna un „plus valoare”. Ce va urma după aceste noi alegeri rămâne să lămurim pe parcursul viitoarelor luni, fără a uita că în noiembrie vom avea noi alegeri, iar miza va fi una cu mult mai mare.