A văzut recent lumina tiparului primul număr al revistei ”Spicon”, periodic al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Alexandru Doru Șerban”. Este vorba de un periodic cultural unde găsim semnăturile lui Ion Mocioi, Victor Troacă, Rodica Păuna, Ion Elena, Gelu Birău, Alex Gregora, Grigore Niculescu, Doru V. Fometescu, Viorel Surdoiu ș.a.
Primul număr al revistei SPICON conține foarte multe materiale de istorie locală. Reținem articolele ”Restituiri necesare Ion Carabatescu”-Gelu Birău; ”Constantin Brâncuși în documente de arhivă”-Alex Gregora; ”De ziua eroilor-Răstigniți pe ogoare”-învățător Dumitru Pupăză;” Regimentul Gorj nr 18 Tudor Vladimirescu de la ianuarie 1868 la ianuarie 1931”-general Grigore Niculescu; ”Zile de sbucium și glorie-Pe Valea Jiului 1916”, ultimele trei fiind de fapt readuceri în atenție a unor texte mai vechi a autorilor invocați și plecați de mult timp dintre noi.
Cu siguranță, cel mai interesant material din perspectiva informațiilor aduse în spațiul public aparține scriitorului și documentaristului Gelu Birău. În materialul dedicat lui Ion Carabatescu, acesta lămurește și istoria clădirii care adăpostește sediul vechi al BNR Gorj. Aflăm astfel despre clădirea superbă care adăpostește de peste 100 de ani sediul BNR Gorj că a fost construită în 1896 de Ion Carabatescu. Acesta a fost un important om politic liberal cu mai multe mandate parlamentare dar și deținător al funcției de prefect. A reprezentat Gorjul la înalt nivel circa trei decenii alături de Gheorghe Magheru, P.S. Aurelian, Nicolae Bibescu, Dincă Schileru, Eugeniu Stătescu, Grigore Săftoiu, Theodor Moscu, Ion I.C. Brătianu ș.a.
”El a câștigat astfel alegerile pentru deputați în 1876, 1879, 1884, 1888 și 1891. În anul 1892, la 1 februarie a pierdut alegerile pentru un loc de deputat în colegiul I fiind depășit de Titu Maiorescu ales cu 165 de voturi față de cele 55 pentru Ion Carabatescu. În iunie 1893 avea ca și sigură alegerea pentru Senat în colegiul I, fiind împiedicat în ultima clipă de intrarea în cursă a lui C. Danielescu ca reprezentant al guvernului”, scrie Gelu Birău în articolul amintit.De reținut că Ion Carabatescu a fost de trei ori prefect de Gorj; 18-26 martie 1888; 13 octombrie 1895-16 aprilie 1899; 17 februarie 1901-23 septembrie 1902. După 1901, anul când își vinde proprietatea BNR, Ion Carabatescu va locui o perioadă la Poiana-Rovinari iar apoi se va muta la București unde va deține mai multe poziții importante în timpul guvernărilor liberale.
Fiind la prima apariție a revistei ”SPICON”, le urăm succes tuturor celor implicați în acest frumos proiect. Așteptăm cu nerăbdare numerele următoare!