PSD-ul, prea puternic pentru ”lăutarii” Opoziției

La căpătul a mai bine de un an de guvernare PSD, acest partid și-a ținut un Congres Extraordinar menit să strângă rândurile și să reconfirme supremația lui Dragnea. Am aflat astfel, în caz că mai erau dubii, că PSD-ul este cel mai important partid din România, formațiunea politică care asigură spectacolul mediatic și care face știri. Toate televiziunile de știri și-au trimis carele de transmisie la Sala Palatului și au prezentat, trunchiat sau nu, un Dragnea urmat de pesediștii lui pentru următoarea perioadă în actul guvernării. Și Opoziția? Păi Opoziția din PSD nu prea există, Ecaterina Andronescu fiind trimisă la pensie iar cea din afara partidului, nu a fost loc pentru aceasta în programele de știri.

Să ne înțelegem, știrile le-a făcut PSD-ul cu acest uriaș show numit Congres, Opoziția trebuia să facă și ea ceva pentru a fi preluată. Așa zisul protest din fața Sălii Palatului, transmis in extenso de televiziunea insolventă, nu a convins nici pe cei ”convinși” de ”ciuma roșie”. Te-ai fi așteptat ca liderul PNL, nume de cod ”Lăutarul”, măcar să se ducă la cumpărături și să  spună niște adevăruri imbatabile! Nu a fost așa, speranțele PNL, USR și PMP fiind legate de Ecaterina Andronescu și Nicu Bănicioiu, de parcă aceștia puteau să îi ”rupă” capul  lui Dragnea și să îl ofere pe tavă Opoziției care stătea la televizor pentru a lua notițe. E drept că au mai făcut ceva, un dobitoc de la Gorj a insultat pe cei care au votat PSD-ul într-o postare pe Facebook. Opoziția nu respectă nici măcar principiul postrevoluționar, făcut nemuritor de Caramitru și Dinescu, ”fă-te că lucrezi”. Aceeași știre cu proteste la adresa PSD-ului că a câștigat alegerile nu poate merge la infinit iar când te asociezi cu indivizi de teapa lui Bot ești de-a dreptul caraghios. Unde mai pui că în momentul când încurajezi abuzurile din Justiție, în sensul că nu iei nici o atitudine măcar de cercetare parlamentară a celor mediatizate în ultimele luni, nu ești nici interesant și nici vandabil pentru media. Cea mai bună dovadă, Consiliul Național al PNL, pus ”strategic” a doua zi după Congresul PSD, s-a ”bucurat” de o atenție redusă chiar dacă a luat hotărâri importante.

Este destul de clar, PSD-ul împotriva tuturor acuzațiilor, știe să își vândă marfa și să rămână în lumina reflectoarelor. Indiferent de culoarea politică a celor care citesc aceste rânduri, ar trebui să ne îngrijoreze lipsa de alternativă viabilă. Adică, bun, pleacă Dragnea dar a te trezi cu Orban sau Băsescu nu poate fi o variantă decât de coșmar. Poate că în țări cu democrație consolidată a te înfățișa ca ”apărător al instituțiilor” e de bine, în România te acoperi de ridicol și nu poți aduna voturi decât de la propriul electorat, deja convins de o asemenea fanfaronadă. Unii din cei care trec această barieră, un exemplu ar fi senatorul liberal Daniel Zamfir, sunt amenințați cu excluderea nu pentru că ar greși cu ceva ci pentru că deranjează anumite ”interese”. În asemenea condiții, pare mai degrabă că Opoziția nu și-a propus să vină prea curând la guvernare!

Și totuși, ce ar fi de făcut în contextul dat? Ca să lupte cu PSD-ul, Opoziția ar trebui să alcătuiască o alianță care să își anunțe un program minimal dar care să răspundă și la preocupările românilor din fiecare zi. Totul lansat în aprilie-mai tot cu surle și trîmbițe și cu oameni politici credibili. Ar trebui să fie de fapt platforma de pe care să plece președintele Klaus Iohannis pentru mandatul cu numărul doi. Dacă toate astea fi-vor înțelese….