Restructurarea la ora adevărului

Loading

Cornel ŞomâcuAnunţată cu surle şi trâmbiţe de guvernanţi, mai mult să  audă FMI-ul decât  românii, restructurarea pare să fi ajuns la uşa instituţiilor bugetare. E posibil să fie doar o părere pentru că ajustarea necesară şi obligatorie a personalului bugetar va întârzia din diverse motive, mai mult sau mai puţin întemeiate. Costurile cu forţa de muncă bugetară trebuie scăzute dar s-a dovedit că restructurarea nu o pot face contabilii, ci doar realitatea de pe teren. Indiferent de partidul care se află la guvernare, dezmăţul bugetar din ultimii ani trebuie să înceteze. Altfel, în partea a doua a anului va fi vai şi amar de toţi.
Restructurarea a început prost de vreme ce i s-a oferit publicului nişte cifre de reduceri, e adevărat că rotunde, fără să ştii de unde vor fi ele tăiate. Dacă s-ar fi luat de jos cu aplicarea unor criterii generale lucrurile ar fi fost clare la un moment dat, aşa totul s-a făcut la centru iar acum se caută în teritoriu ajustarea situaţiei. Dacă la învăţământ există măcar o lege în vigoare, pentru administraţia locală se vehiculează un proiect de lege inept şi ale cărui consecinţe nu au fost analizate. Mulţi primari, cel puţin cei din partidul de guvernământ, au fost liniştiţi că respectiva lege e doar pentru ochii FMI iar după aceea vom face tot ce ştim noi. Să nu înţelegem oare că suntem pe marginea prăpastiei?
Ca să vedeţi că avem dreptate cu lipsa de fundamentare, o să vă oferim două exemple. Aplicarea costului pe elev în învăţământul gorjean ne-ar duce la o reducere a posturilor de peste 10% care în învăţământul gorjean ar dubla cifra anunţată a reducerilor de 267 de posturi. Desigur că acest lucru nu este posibil de la o zi la alta şi va dezechilibra reţeaua şcolară, iată la ce are de lucrat Inspectoratul Şcolar. La fel se întâmplă în primării, unde doar în Gorj ajustarea ar duce spre 1000 de concedieri, prea mult dacă ne gândim că statul cu tot la nivel de ţară a anticipat o reducere de 17000 de posturi. Aşa că, cel puţin la această oră, lucrurile sunt departe de a fi clarificate iar în sectorul bugetar anunţate disponibilizări nu au adus decât stres şi dezamăgire.
S-a tot vorbit de dispariţia bugetarilor de lux, cu poziţii şi salarii mari, ori la acest moment din sistemul  bugetar trebuie să plece doar suplinitorii şi necalificaţii, toţi tineri şi cu salarii mici, iar din instituţiile bugetare tot cam aşa. Ba legiuitorul a venit cu o prevedere expresă ca cei care mai au mai puţin de cinci ani până la pensie să fie absolviţi de obligaţia de a părăsi sistemul. Părerea noastră este că de restructurarea bugetarilor vom mai vorbi ceva timp.
Şi încă ceva, nu am vorbit nimic de oamenii cu carnet de partid, tot mai mulţi de la o vreme. Un carnet versus un post nu credem că va fi acceptabil până la urmă indiferent de partidul din capul trebii. Aşa că e cale lungă până la restructurarea anunţată şi aşteptată.

2 Comments on “Restructurarea la ora adevărului”

 1. Ce ai ba cu bugetarii, la privat s/au dus doar cei care nu au avut competenta pentru un serviciu la stat.

 2. Nu ei parintii si elevii dicteaza restructurarea si comasarea pana acum totii sunt nemultumitii de scoala si sistem si deodata se opun la reducerea cheltuielilor la bugetul de stat Altii parintii nu ai sustin si nu ne intereseaza
  Sa plateasca ei sa se faca organizatie si sa plateasca ei sau sa asi duca copii la scolii private daca nu le convine
  DIPLOMA ESTE importanta nu unde se duc aia este baza nu macar nici ce sti ?? dupa viziunea PDL si PSD
  Nu voi decidetii parintii si elevii care sunteti manipulati de directorii si profesorii comitete de parintii sa asi tina iei posturile si normele didactice.
  Trezirea romanii!! Pe ei ai intereseaza cand ne dau pe noi parintii afara ?????
  Buna masura ca multi sunt incomptentii si au rata elevii nu este calitate si bugetul statului nu mai suporta este interesul nostru

Comments are closed.