Cu o clasă politică socotită vinovată pentru toate cele petrecute în România în ultimii 25 de ani, cu un deal al Gogotei pe care îl urcăm întruna de un sfert de secol, nu ar trebui să ne mire de ce printre români politica nu prea mai stârnește pasiuni. Practic, potrivit sondajelor, mai puțin de jumătate dintre români spun că vor merge la vot și mai puțini o vor face efectiv. Acesta este motivul principal pentru care nici social-democrații și nici liberalii nu recurg la sprijinul străzii iar președintele României nu este popular decât pe rețelele de socializare.
În acest context, adoptarea unor măsuri care să recredibilizeze Parlamentul-de exemplu-este o măsură mai mult decât salutară. Doar că obicei românesc, cei care vor să facă ceva nu sunt nici curați din punct de vedere juridic și nici populari. Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Liviu Dragnea nu sunt tocmai cele mai populare personaje care să ne ceară să le urmăm în cele propuse. Cu siguranță însă, dacă DNA nu va mai scoate ceva din ”pușculiță”, liderii principalelor partide ar trebui să aibă grijă ca pe viitoarele liste pentru Parlament să nu își mai facă loc cei care vor doar o imunitate sau nu au nimic de spus în Legislativ. Din acest punct de vedere, Gorjul ar trebui să renunțe la majoritatea aleșilor din Parlament, motivul pentru care nu dăm nume este că mulți dintre ei sunt niște anonimi atât pentru colegii de Legislativ cât și pentru proprii alegători.
Dacă rebrenduirea Parlamentului are ceva șanse și poate fi un pas înainte în recalibrarea clasei politice, putem vorbi de un pas înapoi prin creșterea rolului partidelor în deciziile executive. De pe vremea CDR nu s-a mai făcut cu atâta hotărâre ce se petrece în prezent, deciziile politice nu se mai iau în Parlament ci la întâlniri între conducătorii partidelor reprezentative. Parcă era mai european trecerea unei decizii prin Guvern și Parlament, eventual consultarea societății civile, decât implicarea ”baronilor”-cei care decid în toate partidele-instituțiile fiind doar o anexă. Ce vrem noi să spunem este că rebrenduirea politicului nu se poate face subminând instituții iar de lipsa de credibilitate a Parlamentului sunt răspunzători doar politicienii.