Războiul Mircea Sandu-Marin Condescu: Pandurii ar putea fi exclusă pe 23 septembrie 2009

Cândva prieteni, Mircea Sandu şi Marin Condescu au ajuns acum cei mai mari duşmani. După ce l-a ameninţat cu demiterea în Adunarea Generală, Mircea Sandu vrea să excludă pe gorjeni din Liga I. Pe 23 septembrie 2009, Comitetul Executiv al FRF ar putea vota dezafilierea gorjenilor dar ei vor continua să evolueze în acest sezon în Liga I. Cel puţin în cazul Iordache, Pandurii a pierdut pe toate planurile, adică şi jucătorul şi un milion de euro.

marin-condescuCa să dezafiliezi un club trebuie să obţii aprobarea Adunării Generale, iar acolo Sandu are o problemă. Mă bucur în continuare de sprijin din partea multor cluburi şi nu se va întâmpla aşa ceva
Marin Condescu, preşedinte Pandurii

mircea-sanduSingurul lucru care contează pentru mine este că, avându-l pe Mircea Sandu preşedinte, fotbalul românesc a fost reprezentat la şase turnee finale. Înainte de astea, la câte a fost România?!
Mircea Sandu, preşedinte FRF

Altădată un prieten şi admirator al lui Marin Condescu, doar aşa şi-a putut menţine scaunul de preşedinte al FRF, Mircea Sandu vrea acum capul gorjeanului. Ieşit cu bine din problemele care le-a avut cu contestările din ţară, acesta contraatacă chiar la omul care i-a salvat scaunul.

Ameninţat cu dezafilierea
Din scaunul de preşedinte al FRF, Mircea Sandu a tunat zilele trecute: „Îl anunţ pe Condescu de faptul că regulamentele în vigoare vor fi puse în aplicare. Voi propune dezafilierea echipei Pandurii Târgu Jiu. Acest club a fost anunţat şi nimeni nu poate spune că nu a avut timp să ia măsuri ca să nu se ajungă aici”. Acest demers ar surveni în cadrul Comitetului Executiv al FRF din 23 septembrie 2009  ca o consecinţă a faptului că Pandurii a refuzat să renunţe la acţiunile în instanţe civile în cazul „Ilie Iordache”. Dezafilierea ar avea un caracter provizoriu, urmând să fie supusă spre validare în proxima Adunare Generală a FRF care se va desfăşura în 2010. Acest lucru ar însemna excluderea din campionat şi din Cupa României.
Mircea Sandu spune că nu mai are nevoie de sprijinul gorjenilor şi  că este mai puternic ca niciodată în lupta pentru un nou mandat la Casa Fotbalului, acolo unde se află din 1990. Declaraţiile belicoase nu s-au oprit aici, Sandu ameninţând prin intermediul presei: „Îl anunţ pe Condescu că nu voi mai obţine 187 de voturi, ci peste 200 la viitoarele alegeri pentru funcţia de preşedinte al FRF! Ştiţi câte voturi strânge marea coaliţie a lui Condescu în acest moment? Opt voturi mari şi late! Aproape nimeni nu-l urmează. Iar în cazul lui Ilie Iordache, nimeni nu e vinovat, decât el, Marin Condescu! Nu l-a pus nimeni să semneze acea clauză de un milion de euro pe care o are acum de plătit lui Dinamo pentru că Iordache a devenit liber de contract. A semnat şi a pierdut singur un milion de euro din banii minerilor”.

Condescu ameninţă cu TAS-ul
Liderul Pandurilor aşteaptă cu linişte ca instanţele civile să îi dea dreptate şi apoi se va îndrepta şi împotriva responsabililor din FRF care i-au dat liber lui Ilie Iordache  la AEK Atena. Pe litigii de muncă, orice club se poate adresa Justiţiei aşa că articolele invocate de FRF nu au relevanţă. De fapt, conform ROAF, art. 57, alineatul 2, cluburile au dreptul să se adreseze instanţelor civile în cazul litigiilor de muncă între jucători şi club sau între antrenori şi club: „Prezentele dispoziţii exclud, pentru toate litigiile decurgând din activitatea sportivă, vreo competenţă a instanţelor judecătoreşti, cu excepţia litigiilor decurgând din interpretarea şi executarea contractelor civile sau individuale de muncă încheiate între jucători şi cluburi sau între antrenori şi cluburi“.
Marin Condescu se bazează pe o coaliţie a contestatarilor conducerii FRF care  ar putea schimba lucrurile în 2010. Pe lângă circa 50 de voturi de la cluburile muncitoreşti din ţară, Condescu se bazează pe Timişoara, Craiova şi cam atât. Dar Mircea Sandu nu ar trebui să fie deloc liniştit, lucrurile ar putea evolua negativ pentru el.
Condescu a declarat deja presei: “Am decis să reclamăm la TAS modul în care a fost declarat liber de contract Ilie Iordache. Este strigător la cer şi nu renunţăm la demersurile noastre, inclusiv la cel din instanţa civilă. Nu cred că Mircea Sandu va proceda la dezafilierea noastră”.
La rândul lor, jucătorii echipei Pandurii se raliază acţiunilor preşedintelui lor. Căpitanul Florin Stângă a declarat presei în această săptămână:”Şi noi discutăm în vestiar despre acest lucru. Ne apasă puţin, dar eu am încredere în domnul Condescu. Până acum, dânsul nu ne-a dezamăgit şi nu cred că o va face nici de-acum înainte. E războiul domnului preşedinte, nu al nostru. Nu cred că îşi va permite să lase acest judeţ fără echipă în Liga I”.