Nu trageţi în pianist!

Cornel ŞomâcuTitlul celebrei pelicule pare că se potriveşte foarte bine pentru situaţia în care se găseşte acum selecţionerul Răzvan Lucescu. Tehnicianul este desfiinţat în presă de patronii de cluburi după cel mai bun rezultat din aceste preliminarii. E adevărat că a fost greu, că am rezistat cu şansă, dar altădată am jucat bine şi am pierdut sau am făcut egal ca în meciul tur cu Franţa. Dar de ce e vinovat Răzvan Lucescu?
Tânărul tehnician este luat la bani mărunţi de către profitorii fotbalului, de la Borcea la Gigi Becali şi de la Marian Iancu la Adrian Mititelu, deoarece nu le bagă în teren jucători de valoare îndoielnică pentru a putea fi vânduţi apoi pe milioane de dolari. Toţi cei amintiţi dar şi mulţi alţii au făcut bani din fotbal, nu au adus bani în fotbal, la oficial sau la negru, iar acum se bucură de notorietate şi de avere. La un calcul simplu, Gigi Becali la Steaua e pe plus cu vreo 20 de milioane de euro.
Nu înseamnă că nu e nimic de comentat, jucători ca Bogdan Mara, Max Nicu sau Vasile Maftei sunt mai aproape de sfârşitul carierei decât de performanţă. Tehnicianul are însă întotdeauna dreptate când are rezultate şi, deocamdată, e ok. Iulian Apostol, Dani Coman şi chiar Tiberiu Ghioane sunt dispensabili dar pot să joace la un nivel înalt şi nu cu fiţe de vedetă gen Ianis Zicu şi alte flaşnete dinamoviste sau timişorene. Că e loc de mai bine, că mai sunt jucători valoroşi, e adevărat dar Florin Costea nu face faza de apărare la fel ca Adrian Cristea iar Tătăruşanu sau Pantilimon mai au de aşteptat.
E o axiomă-Nu trageţi în pianist, lăsaţi-l să se împuşte singur! Cam asta îl aşteaptă pe Răzvan Lucescu după spusele lui Victor Piţurcă, când nu vor fi rezultate va avea viaţa foarte grea. Dar are deja o carte de vizită care impresionează şi cum nu a fost un jucător mare, axioma spune că va fi un antrenor mare. De-a Domnul, că  altfel Mutu şi compania vor rămâne cu o singură participare europeană.