Radiaţiile emise de telefoanele mobile şi efectele lor la copii

Loading

Spuneam în articolul anterior că cel mai vast experiment biologic uman din toate timpurile în era noastră este expunerea voluntară a creierului la microundele provenite de la telefoanele mobile. Declaraţia aparţine unui reputat profesor de la Universitatea Lund din Suedia, Leif Salford, care a încercat sa tragă mai multe semnale de alarmă, dovadă fiind articolele publicate şi rezultatele obţinute în urma experimentelor.

copil-telefon-mobilO analiză a efectelor produse de radiaţiile emise de telefoanele mobile, folosind datele provenind de la nouă studii diferite, a ajuns la rezultatul că, în cazul copiilor expuşi intensiv, există o probabilitate de două ori mai mare ca aceştia să se îmbolnăvească de leucemie.
La aceste studii s-au alăturat şi alţi cercetători din Norvegia, Danemarca, Finlanda, fiecare dintre ei conducând câte un studiu în propria lor țară. Rezultatele au confirmat ipoteza şi chiar au fost similare cu concluzii prezentate cu un an înainte, pe aceeaşi temă de Dr. Sanders Greenland de la Universitatea California din Los Angeles.

Studii de caz

Iată, ca exemplu, cazul renumit al unei femei din Londra care ducea o „viaţă liniştită”, conducea propria ei companie, când, deodată, i-a slăbit vederea la ochiul drept: a observat prima dată acest lucru atunci când a fost incapabilă să citească o carte. Curând după aceea, a început să simtă dureri în încheieturi. Nu mai putea să doarmă şi îşi petrecea nopţile plimbându-se „ca un leu în cuşcă”. I-a slăbit memoria până în asemenea măsură încât, dacă îşi nota pe hârtie ce lucruri voia să-şi amintească să le facă, uita şi chiar că a scris acele notiţe. Simptomele se resimţeau ori de câte ori se expunea la electricitate. Nu putea să folosească computerul nici măcar cinci minute fără să i se facă rău…Toate acestea îi creau senzaţia că se topeşte încetul cu încetul…avea leucemie.

Risc de autism

Studii din 2004 au sugerat posibilitatea unei asocieri între expunerea fetală/neonatală la astfel de radiaţii şi incidenţa crescută a sindromului ASD (Autism Spectrum Disorders). Datele epidemiologice obţinute indică o creştere dramatică a sindromului ASD. Rezultatele cele mai recente prezintă o incidenţă a acestuia de aproximativ un caz la fiecare 500 de copii. Totuşi, etiologia autismului urmează să fie determinată. Datele obţinute sugerează o posibilă corelaţie între incidenţa autismului şi o toxină din mediu neluată în considerare până acum.
Totuşi, faptul că radiaţia din domeniul frecvenţelor radio este o substanţă biologică activă reprezintă un fapt general acceptat de comunitatea ştiinţifică.
Posibilitatea aceasta creşte atunci când dispozitivele sunt purtate aproape de locul în care se află embrionul sau fătul. Oamenii de ştiinţă au accentuat faptul că embrionul sau fătul nu trebuie expus la radiaţii precum sunt cele emise de telefonul mobil.

Alte efecte ale radiațiilor

Rezultatele cercetărilor publicate continuă să arate înţelegerea generală că expunerea oamenilor la radiaţii poate produce efecte de distrugere genetică. Aceste efecte includ distrugerea cromozomilor, deteriorarea ADN-ului, cancer, pierderea memoriei, deformări osoase, ş.a.
Femeile însărcinate care utilizează telefoane mobile sunt supuse unei probabilităţi mult mai mari de a da naştere unor copii cu probleme comportamentale, afirmă cercetătorii. Un studiu gigant, care a examinat mai mult de 13.000 de copii, a descoperit că utilizarea telefoanelor mobile chiar şi numai de două sau trei ori pe zi a fost de ajuns pentru a conduce la creşterea riscului ca bebeluşii să dobândească hiperactivitate şi dificultăţi de comportament, probleme emoţionale şi de relaţionare înainte de momentul când vor atinge vârsta şcolară. Iar studiul adaugă că probabilitatea este încă şi mai mare, dacă aceşti copii folosesc telefoane mobile înaintea vârstei de şapte ani.
Rezultatele studiului, primul de acest tip, i-au luat prin surprindere chiar şi pe oamenii de ştiinţă care l-au efectuat, întrucât unul dintre autorii cercetărilor fusese sceptic de la început că telefoanele mobile ar prezenta riscuri pentru sănătate.
Ei au găsit că mamele care au utilizat telefoane mobile au avut o probabilitate cu 54% mai mare să aibă copii cu probleme comportamentale, iar probabilitatea a crescut cu cantitatea de expunere la radiaţie. Aceşti copii au fost supuşi unui risc cu 25% mai mare de a suferi probleme emoţionale, cu 24% mai mare de a avea dificultăţi de relaţionare cu ceilalţi copii, cu 35% mai mare de a suferi de sindromul hiperactivităţii, şi cu 49% mai mare de a avea tulburări de comportament.
Iar în cazul în care şi copiii au utilizat telefoane mobile, probabilitatea de a suferi tulburări de comportament a fost cu 80% mai mare.
Sună cunoscut ?

Cancerul cavităţii bucale

John Hamburger, conferenţiar la Birmingham Dental Hospital, a atras atenţia asupra unei creşteri a numărului de cancere ale cavităţii bucale în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Fumatul şi băutura în exces sunt factorii care, de obicei, sunt asociaţi cu creşterea riscului de a dezvolta cancer pe zona cavităţii bucale şi pot fi implicate în creşterea numărului de cancer în rândul adolescenţilor, însă este foarte puţin probabil ca aceşti factori să constituie motivul pentru nivelurile ridicate ale incidenţei acestor cancere în rândul copiilor.
Mulţi cercetători sunt convinşi că această creştere a numărului cancerelor la copii este mult mai probabil cauzată de folosirea telefoanelor mobile. Copiii nu ascultă de recomandările în a-şi folosi telefoanele mobile doar în situaţii de urgenţă şi sunt deseori utilizatori „înrăiţi” de telefoane mobile. Doar îi vedem zilnic, nu ? Nici măcar pe trecerea de pietoni nu au curiozitatea să se asigure.
Dar să încheiem pe un ton optimist şi să încercăm măcar ca de acum încolo să avem grijă de copiii noştri, protejându-i.

Mihaela-GalenskiMihaela Galenski
Terapeut /Osteopat Galmed