Ordonanţa Guvernului Boc ce a dat jos de pe funcţii toţi directorii serviciilor deconcentrate a devenit mărul discordiei între PSD-iştii şi PNL-iştii gorjeni. În timp ce Dan Ilie Morega acuză guvernul de „măsuri staliniste”, biroul de presă al PSD Gorj îl acuză că nu este decât un „propovăduitor” al cuvintelor venite de la şefii de partid de la Bucureşti.
Ordonanţa care a demis toţi şefii deconcentatelor la sfârşitul săptămânii trecute a aprins spiritele la Gorj, făcând partidele politice PSD şi PNL să-şi arunce săgeţi otrăvite, mai de ochii presei şi ai cetăţenilor, mai de supărare că anumiţi oameni ai lor nu mai sunt pe funcţiile pe care ei i-au pus.
Morega acuză
Deputatul liberal Dan Ilie Morega, care este şi preşedinte al organizaţiei PNL Gorj, a criticat dur demiterea directorilor, afirmând, chiar că aşa ceva nu s-a întâmplat nici în perioada stalinistă. Acesta a avut o poziţie similară cu cea a şefilor săi de la Bucureşti, Crin Antonescu şi Ludovic Orban. Morega dă exemplu partidul său, care a păstrat în funcţie membrii ale celor două partide aflate acum la putere. Parlamentarul PNL a declarat că măsura luată de putere e neconstituţională şi o consideră un abuz. Acesta spune că situaţia e cu atât mai gravă, cu cât directorii demişi sunt funcţionari publici şi nu pot fi demişi oricum.
PSD ripostează
Biroul de presă al PSD Gorj a remis în aceste zile un comunicat prin care îl acuză pe Morega că nu face altceva decât să fie servil faţă de şefii de la centru:
„Ca urmare a atitudinii unor lideri politici locali, care ţin morţiş să „propovăduiască” în teritoriu declaraţiile mai mult sau mai puţin pertinente ale conducătorilor de partid centrali, fără a-şi alinia spusele la politica şi faptele locale, Biroul de Presă al Partidului Social Democrat, filiala Gorj, consideră necesară corectarea atitudinii preşedintelui PNL Gorj, Dan Ilie Morega, care a declarat că schimbările directorilor de la instituţiile deconcentrate sunt „o măsură stalinistă”.
În afară de faptul că există convigerea că măsurile de ordin stalinist îi sunt foarte cunoscute domnului Dan Ilie
Morega, (vezi modul prin care se instalau telefonic şi pe bază de „cotizaţie la partid” directorii şi şefii de instituţii pe vremea când PNL era la guvernare) trebuie să dăm un caracter serios acestor demiteri şi să afirmăm că ele sunt cât se poate de fireşti şi vin pe fondul schimbării guvernării şi implicit a programelor de guvernare.”
Bâlbe
După ce premierul Emil Boc a dat ordonanţa cu pricina, potrivit căreia nici un director nu poate rămâne în funcţie mai mult de patru ani, au apărut nuanţele, mai ales că au primit înştiinţarea de demitere şi directorii proaspăt numiţi pe funcţii de partidele de la putere. În final, se vorbeşte că toţi directorii au posibilitatea ca, timp de 30 de zile, cât durează preavizul, să se hotărască dacă vor să dea concurs pe propriul post, care a fost vacantat prin demiterea lor. Deşi măsura ar putea părea, la prima vedere, o măsură care să ducă la competiţie, pentru că pe posturile de conducere să se afle cei mai capabili în domeniu, se ştie că nimeni nu participă la un concurs dacă nu primeşte recomandare de la partidul care deţine ministerul cu pricina. În concluzie, fiecare dintre candidaţi vor concura singuri.