Pentru prima dată după ieșirea din Uniunea Social Liberală, Partidul Social Democrat Gorj și Partidul Național Liberal Gorj colaborează, scopul comun fiind acela ca sediul Complexului Energetic Oltenia (CEO) să nu fie mutat la București. Problema este cu atât mai presant, cu cât câțiva sindicaliști au ales măsura extremă pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, făcând greva foamei în fața CEO.
Mai întâi, zilele trecute, PNL a anunțat un miting, la care i-au invitat și pe cei de la PSD. E drept că era de așteptat să vină mai mulți gorjeni, pentru că aici nu se pune numai problema celor care lucrează în CEO și a familiilor lor, ci a tuturor gorjenilor, pentru că CEO este coloana vertebrală a economiei gorjene. Cei de la București spun că mută sediul ca să scape CEO de faliment, dar să nu uităm vă Hidroelectrica are sediul la București, e profitabilă, având cheltuieli mici și tot e pe ducă. În afară de asta, cel mai importamt e faptul că, prin mutarea sediului, impozitele care se duceau la bugetul municipiului Târgu Jiu se vor duce, ar urma să se ducă la București.
A urmat un comunicat din partea lui Ion Călinoiu, atât în calitate de președinte al Consiliului Județean Gorj cât și în calitate de președinte executiv al PSD Gorj, din care cităm: „în calitate de președinte al Consiliului Județean Gorj și, totodată, în calitate de președinte executiv al PSD Gorj, fac un apel, în primul rând, la președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, să avem o discuție, pentru a găsi împreună o soluție și un mod de abordare al acestor provocări care apar zilnic doar cu scopul de a destabiliza și a crea o imagine proastă județului și Complexului Energetic Oltenia. Totodată, lansez același apel și către ceilalți factori politici din județ, către mișcarea sindicală și către toți gorjenii, să ne unim forțele pentru a stopa acest dezastru iminent. Anunț pe această cale că, dacă ministrul Energiei, Victor Grigorescu nu va veni în cel mai scurt timp posibil în Județul Gorj, pentru a da un răspuns cu privire la situația Complexului Energetic Oltenia, PSD Gorj va organiza un miting de protest la care vor participa 10.000 de oameni.”
Ce spune PSD?
A urmat un comunicat al PSD Gorj, din care cităm, de asemenea: „facem apel la toți cetățenii județului Gorj, cu sau fără implicare în domeniul minier sau energetic, să participe JOI, 25 FEBRUARIE 2016, de la ora 17.00, în Piața Prefecturii din Tg Jiu, la un miting care să se constituie într-un mare semnal de alarmă tras la adresa guvernanților, în ceea ce privește soarta celei mai importante ramuri economice a județului. În aceeași idee, Partidul Social Democrat dezavuează comportamentul total neprofesionist al ministrului Grigorescu, care în loc să încerce dezamorsarea conflictului creat, a ales să vină pe ascuns, târziu în noapte la Tg Jiu, iritând și mai mult spiritele, prezentându-se fără niciun fel de argumente care să susțină măsurile pe care le-a propus.”
Negocieri eșuate
Toate acestea se întâmplă în condițiile în care administrația de la Târgu Jiu a CEO s-a întâlnit cu greviștii și cu liderii de sindicat și a negociat cu aceștia diverse drepturi. Se vede, însă, treaba că nu s-a ajuns la o înțelegere, pentru că, imediat după negocierile cu administrația, greviștii foamei și-au continuat acțiunile de protest. Cel mai mult aceștia au fost nemulțumiți pentru faptul că nu li s-au îndeplinit dorițele ca directorul CEO, Laurențiu Ciobotărică, să-și dea demisia, la una cu ministrul Energiei Victor Grigorescu, să-și dea demisia.
Ce spune CEO
”Vorbim și de reduceri de personal, dar numărul va fi stabilit în funcție de toate elementele și în momentul în care le vom prezenta partenerilor de discuție. Discutăm de mai multe scenarii, care au mai multe elemente de intrare. Am prezentat în mare partenerilor care sunt scenariile, care sunt variantele. Dumnealor au înțeles. În momentul în care toate variantele sunt puse pe hârtie, o să putem prezenta ce anume costuri reducem. Discutăm de un plan multianual de eficientizare, de perioada 2016-2020. Acești oameni pleacă cu salarii compensatorii și venit de completare. Nu vor fi alte modificări. Am stabilit să luăm în considerare vârsta și să ne îndreptăm către salariații care au vârste apropiate de pensionare până în anul 2020. Încerc ca în luna martie să prezint varianta pe care Directoratul și-o asumă. O să prezentăm și un plan de plecări voluntare care sunt prevăzute în contract, cu un anumit număr de salarii. O să demarăm mai întâi planul de plecări voluntare, după care vorbim și de alte proiecte” a declarat presei directorul inerimar CEO, Laurențiu Ciobotărică.
Acesta a mai declarat, întrebat despre mutarea sediului CEO că acest atribut nu-i aparține lui, ci acționarilor CEO.