La 140 de ani de la naștere, putem spune că titanul de la Hobița, părintele universal al sculpturii moderne Constantin Brâncuși, e mai aproape de români decât a fost vreodată. Data de 19 februarie, ziua sa de naștere, a devenit zi națională din acest an, au avut loc manifestări timp de trei zile în Gorjul său natal, iar o tânără ce-și petrece viața cucerind munții, Cristina Bucureștean, ne propune tuturor românilor să participăm la o subscripție publică, să cumpărăm capodopera brâncușiană Cumințenia Pământului și să o așezăm în muzeul de la Târgu Jiu, orașul unde se află operele monumentale Coloana Fără Sfârșit, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii.
La 19 februarie 1876, în satul Hobița din Peștișaniul Gorjului, se năștea Constantin Brâncuși, cel care a devenit părintele sculpturii moderne, recunoscut la nivel internațional și ale cărui opere se vând la marile case de licitație din lume la prețuri exorbitante.
La 140 de ani de atunci, ziua sa de naștere a fost declarată zi națională, iar manifestările organizate de autoritățile gorjene cu această ocazie au fost la înălțime. Timp de trei zile, au avut loc vernisaje de expoziții, colocvii, simpozioane, lansări de reviste, un ceremonial militar și multe alte evenimente de cinstire a memoriei marelui sculptor Constantin Brâncuși.
Ziua de 19 februarie 2016 a început cu a adunare populară și un spectacol folcloric la Hobița, locul nașterii artistului.
Un al punct important din programul dedicat lui Brâncuși a fost pelerinajul făcut pe Axa operelor din cadrul Ansamblului monumental realizat de artist la cererea Ligii Femeilor Gorjene condusă de Arethia Tărărescu, în cinstea eroilor căzuți în Luptele de la Podul Jiului, ce au avut loc în 1916, în timpul Războiului de Reîntregire.
A avut loc un ceremonial militar și religios, participanții au depus flori la Coloana fără Sfârșit, la Portal, așa cum a fost numit în actele oficiale, inițial, monumentul cunoscut acum sub numele Poarta Sărutului și la Masa Tăcerii. Și, pentru că operele lui Brâncuși de la Târgu Jiu au fost ridicate în cinstea eroilor, cu această ocazie au fost decorați veteranii de război ai Gorjului.
O însemnătate deosebită a avut, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, ședin
ța solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și a Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu, în cadrul căreia au luat cuvântul reprezentanți importanți de la nivel județean și național.
La acest eveniment au fost prezentate proiectul de amenajare a Căii Eroilor, precum și a Drumului lui Brâncuși, de la Hobița la Târgu Jiu.
Seara s-a încheiat cu un spectacol de înaltă ținută, susținut de Gheorghe Zanfir, Dumitru Fărcaș și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, care a fost transmis în direct de televiziunea publică.
Cumințenia Pământului, dorită la Târgu Jiu
Cristina Bucureștean a creat un eveniment (https://www.facebook.com/events/458441627692964/) la care foarte mulți români din țară și din străinătate au reacționat pozitiv, unii public, alții în privat, oferindu-se să doneze bani pentru achiziționarea capodoperei brâncușiene Cumințenia Pământului.
Mai mult, Cristina a luat legătura cu proprietarii, care sunt dispuși să aștepte până se strâng banii (20.000.000 de euro, adică un euro de fiecare roman, dacă e să calculăm) și a depus luni, 22 febriarie 2016, o scrisoare de intenție la Muzeul Județean Gorj, pentru înființarea contului cu destinație specială: „Donații pentru Cumințenia Pământului”. Mai mult, la o zi după ce Cristina a făcut public evenimentul și a luat legătura cu proprietarii și cu autoritățile gorjene, Ministerul Culturii a anunțat că va relua negocierile pentru cumpărarea operei, după ce Statul a pierdut dreptul de preemțiune, în urma eșuării negocierilor inițiale, care au durat câțiva ani.
„Am auzit că și ministerul vrea din nou lucrarea și președintele României dorește ca aceasta să rămână României. M-aș bucura ca Muzeul să înființeze cât mai repede contul de subscripție publică, pentru că suntem foarte mulți oameni și organizații din țară și din străinătate care vrem să facem donații. Chiar dacă vrea și Statul din nou opera, haideți să strângem noi, Românii, bani, să pună și Statul, să cumpărăm Cumințenia Pământului și să o aducem în Muzeul Național Constantin Brâncuși ce se înființează la Târgu Jiu. Acolo e locul ei…” (Cristina Bucureștean)