Un bustuchinean, pe nume Irinel Vasile Spiridon, alături de Primăria Bustuchin, a câștigat finanțare din partea OMV Petrom și Fundația PACT prin programul „Idei din Țara lui Andrei”. Aceasta e a 4-a ediție a acestei competiții, de această dată fiind declarate câștigătoare 19 proiecte din întreaga țară.
Proiectul gorjean câștigător, “Tradirrom”, vizează comunitățile de rromi. Programul urmărește restabilirea unor relații între membrii comunității de rromi și localnici, precum și readucerea meșteșugurile acestora în atenția comunității locale. Acesta își propune reinventarea unei tradiții locale, cea a meșterilor rudari, care confecționau articole artizanale de valoare culturală. Se urmărește oferirea de noi locuri de muncă pentru persoanele dispuse să ducă tradiția mai departe.
Competiția „Idei din Țara lui Andrei” a fost organizată în acest an de OMV Petrom cu sprijinul Fundației PACT. Prin acest program, sunt oferite finanțări de până la 15.000 euro românilor care propun proiecte cu rezultate sustenabile.
„Prin toate demersurile noastre ne dorim să sprijinim dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale din întreaga Românie. Și să vedem că inițiatorii de proiecte gândesc și aplică în mod sustenabil dezvoltarea unei idei. Împreună cu partenerul nostru, Fundația PACT, ne vom asigura că toți câștigătorii competiției vor duce această viziune mai departe și către membrii celor 19 comunități.” a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, OMV Petrom.Cele 19 proiecte câștigătoare au fost alese în urma evaluării ce a constat în proporție de 40% în votul publicului și de 60% în analiza juriului. Juriul a fost format din reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale, reprezentanți ai Fundației PACT și OMV Petrom, jurnaliști și bloggeri. În total, 19 persoane au evaluat proiectele înscrise în competiție și au ales ideile cu cel mai ridicat potențial de dezvoltare, care oferă soluții sustenabile și răspund unor nevoi reale ale comunităților. Dintre acestea, 5 inițiative se află în categoria de granturi de până la 5000 euro, iar 14 în categoria de până la 15.000 euro.
Proiectele vor deveni realitate pentru a rezolva, pe termen lung, probleme din județele: Argeș, Bacău, Brașov, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Maramureș, Olt, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vrancea.